Bert Schaap bij zijn beëdiging als raadslid.
Bert Schaap bij zijn beëdiging als raadslid. Foto: Bob Awick

Nieuwe raad geïnstalleerd

Politiek

HUIZEN - Met een bos bloemen, het afleggen van de eed of de belofte en vele felicitaties zijn de nieuwe gemeenteraadsleden gisteren beëdigd en is de nieuwe raad geïnstalleerd.

Burgemeester Sicko Heldoorn heette iedereen welkom in deze bijzondere vergadering, waar sommige al eens raadslid waren en anderen voor het eerst.

Eervol
"Volksvertegenwoordiger zijn is buitengewoon eervol, maar geen erebaantje. Het vraagt veel tijd van je en de burger spreekt je aan omdat 'van de gemeente' bent. Het vraagt ook veel van je integriteit", zei hij.

Er was veel belangstelling van publiek, waaronder veel familieleden van de raadsleden. "Ik ben blij dat er ook zoveel betrokken aanwezig zijn", aldus de burgemeester.

Eed of belofte
Na het afleggen van de eed of belofte, spraken de fractievoorzitters van de partijen de nieuwe raad toe. Daar was een uitzondering op. Karin van Werven nam als nummer 2 het woord voor D66.

Na afloop liet zij weten de plaats van lijsttrekker Marlous Verbeek in te hebben genomen, omdat zij nog steeds wethouder is en boven de partijen wil staan als wethouder van iedereen.

Formatieproces
De fractievoorzitters gingen in op het formatieproces. Partijen VVD, CDA, D66 en PvdA praten op dit moment over een te vormen coalitie en spraken daar lovende worden over uit.

GroenLinks, Leefbaar Huizen en de Christenunie gaven aan dat zij graag zien dat er ook rekening wordt gehouden met hun standpunten, bijvoorbeeld door een coalitieprogramma aan te vullen of zelfs te gaan voor een raadsbreed programma.

Belangrijke stappen
De raad zal de komende tijd belangrijke stappen moeten gaan nemen. Zo is er de herindelingsprocedure en zal er gesproken worden over de invulling van het BNI-terrein aan de Havenstraat.

Verwacht wordt dat de eerste vergadering van de nieuwe raad in mei zal plaatsvinden. De partijen die praten over de coalitie hopen voor de meivakantie, die al eind april begint, aan de slag te kunnen met een nieuw college.

Uit de krant