Henk van de Velde tijdens een van zijn reizen.
Henk van de Velde tijdens een van zijn reizen. Foto: WSV Gooierhaven

Lezing zeezeiler Henk de Velde bij WSV Gooierhaven

Sport

HUIZEN - Zeezeiler Henk de Velde komt 23 november om 20.00 uur voor een lezing naar Watersportvereniging Gooierhaven bij de Jachthaven aan Ambachtsweg 65.

Maar liefst zes keer zeilde hij rond de wereld, waarvan vijf keer solo en drie keer non-stop. En met een motorboot voer hij op en neer naar Spitsbergen en een jaar later naar Galicië. Het was een jongensdroom.

Soort mysterie
Hij zag een schip als een soort van mysterie: je wist niet waar het vandaan kwam en je wist niet waar het naar toe ging. Later koos hij er voor om kapitein te worden en toen hij de kunst van het zeemanschap machtig was besloot hij om zeezeiler te worden.

Hij zwierf over de hele wereld tot er niets meer te ontdekken was dan enkel meer ervaringen. Dan koopt hij een motorboot van 13,85 meter. Zomer 2013 voer hij daarmee naar Spitsbergen en in 2014 naar Galicië.

Korte reizen
"Iedereen vraagt: 'wanneer ga je weer weg?' En ik ben nog maar net thuis! 'Maar waar ga je dan heen?' Ach korte reizen zeg ik dan … !!"

Een zeevaarder is op zoek naar nieuwe bestemmingen achter de horizon en sommige van de gekozen bestemmingen zijn moeilijk te bereiken. "Wij creëren, we maken fouten, we verbranden bruggen, we bouwen nieuwe. De keuze is aan onszelf. Dat is de uitdaging!"

Entree voor de lezing is € 10, contant te betalen. Leden van Gooierhaven en AVOH hebben gratis toegang.

Uit de krant