Drie generaties Diemer met dezelfde liefde voor de sport en De Zuidvogels.
Drie generaties Diemer met dezelfde liefde voor de sport en De Zuidvogels. (Foto: Bob Awick)

'Je begint met een balletje slaan langs het veld en zo groei je op met honkbal'

  Sport

HUIZEN - Base- en softballvereniging (BSV) De Zuidvogels viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Jaap Diemer is een van de zes oprichters. De liefde voor het honkbalspel is inmiddels overgeslagen op zijn zoon en kleinzoon. "Het is een familieclub, de meesten lopen hier al van kleins af aan", zegt de 76-jarige Jaap.

Het is echt honkbalweer: lekker zonnetje, weinig wind. Jaap en Ria Diemer zitten eerste rang achter het net te kijken naar het juniorenteam van De Zuidvogels waar zoon Björn coacht en kleinzoon Dim speelt. En hoe. De tweede oefenwedstrijd van het seizoen wordt gewonnen: 17-0.

Dankzij Ria, blijkt later op het terras. "Bedankt voor de Marsen, dat heeft echt geholpen", zegt Dim met een grijns. Ook het 'dreigement' van de coach hielp. "Vorige week verloren we. Pa heeft vandaag gedreigd dat als we niet rennend op zouden gaan dat we honderd push-ups moesten doen", zegt Dim. Zijn opa vult aan: "Het ziet er goed uit als je het veld in rent, zo imponeer je je tegenstander."

De boodschap is duidelijk: hier zit een fanatieke honkbalfamilie. De liefde voor het spel is groot. "Honkbal is een fysieke sport, maar het is ook een soort schaken", vertelt de 45-jarige Björn. "Een mindgame", vult de 17-jarige Dim aan. Jaap is al van jongs af aan gefascineerd door het spel. "Ik voetbalde en honkbalde in Amsterdam. Omdat die seizoenen elkaar overlapten, moest ik kiezen. Het werd honkbal. Bij elke bal die gegooid wordt ontstaat een andere situatie die weer om een andere reactie vraagt. Het is continu nadenken. In elke positie. Beetje op het honk 'trekken', alvast naar het volgende honk proberen te lopen om de tegenstander af te leiden."

In 1967 kwam Huizer Henk Vos op het idee om met vijf anderen, waaronder Jaap Diemer, een honkbalafdeling te starten bij voetbalclub De Zuidvogels. In een hoekje van het voetbalveld mochten ze wat lijnen trekken en konden de mannen gaan oefenen.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten