Bij de derby van eerder dit seizoen was het publiek de grote verliezer.
Bij de derby van eerder dit seizoen was het publiek de grote verliezer. (Foto: Bob Awick)

Derby Zuidvogels tegen Huizen ook belangrijk in de strijd tegen degradatie

  Sport

HUIZEN - Het is te verwachten dat de altijd beladen derby zaterdag een andere verliezer oplevert dan op 8 december vorig jaar. Toen speelden beide teams tegen elkaar en keek het massaal opgekomen publiek naar een draak van een wedstrijd. Geen van beide ploegen wilde de schlemiel worden en dus waren de toeschouwers de grote verliezer. Het werd een bloedeloze 0-0.

Nu hebben beide teams, die het helemaal niet zo goed doen in de eerste klasse, de punten hard nodig om te overleven. Er staan nu veel grotere belangen op het spel en beide ploegen zullen met het figuurlijke mes tussen de tanden het strijdperk betreden.

Voor Huizen, dat al druk doende is met het samenstellen van de selectie voor volgend seizoen, is winnen belangrijk om zich definitief veilig te spelen. Het staat weliswaar op de achtste plaats, maar het verschil met de nummers 13 en 14, wat nacompetitie betekent, is slechts zes punten. Afgelopen zaterdag werd het een teleurstellende 2-2 in de thuiswedstrijd tegen de nummer 13 WV-HEDW uit Amsterdam.

De mannen van coach Arnold Klein spelen dit seizoen als een kameleon. Goede wedstrijden worden afgewisseld met bar slechte duels. In 21 wedstrijden werd er acht keer gewonnen, net zo vaak verloren en vijf keer gelijkgespeeld. Door het matige voetbal van de geel-groenen kan de doelstelling, een snelle terugkeer naar de hoofdklasse waaruit men vorig jaar is gedegradeerd, naar de prullenbak.

Na het treffen met Zuidvogels staan er nog vier wedstrijden op het programma. Niemand mag meer verzaken. Dat vindt aanvaller Olivier Blaauw: "Ik reken wel op een betere wedstrijd. Een paar weken geleden hebben we tegen elkaar gezegd dat iedere wedstrijd nu een finale is. Waarom het niet altijd lukt, is me een raadsel. We hebben vooral moeite om zelf het spel te maken als de tegenstander zich voor het eigen doelgebied ingraaft. Tegen een ploeg die wil voetballen, spelen we een stuk beter. Voor de wedstrijd van zaterdag: als de motivatie om te knallen er nu niet is, dan komt het nooit meer dit seizoen."

Redelijke resultaten

De noodzaak om te winnen is bij Zuidvogels nog groter. De ploeg staat op de tiende plaats met slechts 24 punten. Onvoldoende om lijdzaam af te wachten wat er gaat gebeuren. Want Aalsmeer staat ook op 24, gevolgd door CSW en het eerdergenoemde WV-HEDW op 23. Dat betekent dat Zuidvogels, na een jaar alweer gedegradeerd uit de hoofdklasse, in zwaar weer verkeert.

Dat er zaterdag moet worden gewonnen, beseft ook teammanager Gijs van Sloten: "Een uitslag durf ik niet te voorspellen; de vorige drie potjes eindigden gelijk. De vorm van de dag zal in deze derby bepalend zijn en misschien een beetje geluk. Van de stand op de ranglijst zijn we ons terdege bewust. Een pluspunt voor ons is wel dat we de laatste weken vooral in het bekertoernooi redelijke resultaten boeken. Vorige week zaterdag wisten we bij medekoploper DHSC, de ploeg van Wesley Snijder, in de slotfase nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Toch een teken dat we goed mee kunnen komen. Dit resultaat geeft zeker motivatie voor de wedstrijd tegen onze buren. Als ik zie hoe we nu voetballen in vergelijking met het begin van het seizoen, zie je toch verbetering. Alleen in de resultaten, en daar gaat het uiteindelijk om, is dat niet zichtbaar. Dus zullen we vol aan de bak moeten om geen nacompetitie voor degradatie te hoeven spelen."

Dat de resultaten van Zuidvogels als een jojo op-en-neer gaan maakt de ranglijst duidelijk. Zes zeges, evenzoveel gelijke spelen en negen verliespartijen zijn er geen reden om de vlag uit te hangen; eerder de stormbal hijsen voor naderend onheil.

Meer berichten