Tim Vreeburg komt juichend over de finish.
Tim Vreeburg komt juichend over de finish. (Foto: Bob Awick)
foto's en video

Tim Vreeburg en Anne Stellaard winnen 'loodzware' OD Triathlon Huizen

  Sport

HUIZEN - Tim Vreeburg en Anne Stellaard zijn de winnaars geworden van de Olympische Afstand (OD) bij Triathlon Huizen vandaag in respectievelijk een tijd van 2:04:32 en 2:16:38.

Daarmee was de eerste heer beduidend langzamer dan de winnaar van vorig jaar die 1:56:53 klokte. De eerste dame was juist veel sneller. Vorig jaar zette de winnares 2:24:20 op de klok.

Loodzwaar
Direct na zijn finish liet Tim weten dat het parcours loodzwaar was. "Het fietsparcours kent veel vluchtheuvels hier in Huizen." Van tevoren had hij niet gedacht dat het zo zwaar zou zijn. "Het zwemmen ging goed, de temperatuur van het water was lekker, dus ik dacht, dit gaat hem wel worden."

De nummer twee werd bij de heren OD Dennis van der Spoel in 2:06:54 en de nummer 3 werd Emil Hoogstad in een tijd van 2:07:07. 

Warm
De winnares bij de dames had zes jaar geleden al eens de achtste triathlon gewonnen en maakte inmiddels de overstap naar de OD. "Vooral het lopen was zwaar, dan merk je pas hoe warm het is. Het lukte me niet om te pushen."

Anne woont zelf in Houten, maar haar vader woont in Huizen. Het voelde voor haar dan ook een beetje als een thuiswedstrijd. "Het fietsen bij dit nieuwe parcours is een lekker rondje, wel zitten er veel verkeersdrempels en scherpe bochten in."

Blij
Ze was blij met haar tijd. "Ik heb de hele winter vijf keer per week getraind op het zwemmen. Daar kon ik het winnen. Bij het lopen was ik wel de hele tijd bezig met of ik ingehaald zou worden, maar dat is niet gebeurd."

De nummer twee bij de vrouwen, Laura Hak, kwam dan ook pas in een tijd van 02:28:32 over de streep. Kim van Breda werd derde in een tijd van 2:28:32.

Startschot
Wethouder Roland Boom had die ochtend om 11.30 uur het startschot gegeven voor de eerste afstand. Dat was dit jaar niet de OD, maar de kwart triathlon. Het water was toen 18,7 graden en de buitenlucht 25 graden.

Gedurende de dag liep de watertemperatuur op tot boven de 20 graden en werd zelf de 30 graden net aangetikt in de buitenlucht. Het was dus zeker afzien voor de tri-atleten.

Voor het eerst
Laura van der Maas uit Huizen, tweede op de kwart triathlon in een tijd van 2:31:35, deed voor het eerst mee. "Het zwemmen en fietsen ging wel. Bij het fietsen creëer je je eigen wind. Bij het lopen merk je pas echt hoe warm het is. Zeker het stuk langs de Gooimeerkust. Daar loop je volop in de zon en er was helemaal geen wind.

Ze liet weten wel blij te zijn met het verloop van haar wedstrijd. "Ik ben supertrots. Ik wilde een doel hebben nadat ik al eens de 'Van Dam tot Dam loop' had gelopen. Ik denk dat ik volgend jaar wel weer mee doe."

Verbeteren
Djoke van Marum, tri-atleet met een beperking, deed voor het tweede jaar mee en wist haar tijd van vorig jaar, 1:42:18, ruim te verbeteren. Ze finishte in 1:33:14. "Ik ben totaal niet vermoeid", zei ze breed lachend na het horen van haar tijd.

De atlete had een 'nieuwe' tweedehandse rolstoel. Die van vorig jaar had haar broer voor haar speciaal aangepast. Ze zwom vanwege de temperatuur van het water niet in een wetsuit, wat natuurlijk tijd scheelt bij de wissel.

Fietstraining
"Maar ik heb denk ik het meest gewonnen heb bij het fietsen. Ik mocht meedoen aan een gesponsorde fietstraining van vijf dagen in Spanje. Deze was bedoeld voor een atleet met een beperking die in het najaar een uitdaging had en iets voor het goede doel gaat doen. Ik werd uitgekozen tot mijn verbazing."

"Ik ga namelijk dan voor het eerst meedoen aan een kwart triathlon in Veenendaal voor het goede doel. Ik word nog steeds op afstand gecoacht en krijg specifieke trainingsopgaven. Dat wordt echt een uitdaging."

EHBO
Alle atleten werden bij de finish opgevangen met een natte handdoek om zo goed af te koelen. "We hebben ons ingesteld op de hitte", aldus Marco Kamphuis van de EHBO.

Bij de finish waren naast EHBO'ers ook een arts en een verpleegkundige aanwezig. "Die hebben vier mensen geholpen en wij als EHBO'ers zo'n twintig."

Wethouder Roland Boom geeft het startschot bij de kwart triathlon. (foto: Carin van den Berg)

Daarna gingen de deelnemers op weg om de grote gele boeien te ronden. (Foto: Carin van den Berg)


De zwemmers bij de start van de OD doorklieven het water hoorbaar. (Video: Carin van den Berg)

De fietsen stonden geduldig te wachten in het parc fermee tot de deelnemers uit het water kwamen. (foto: Carin van den Berg)

Terwijl er nog zwemmers uit het water komen, zitten de eersten al op de fiets. (Foto: Carin van den Berg)

De fietsers hadden heel wat stuurwerk te doen op het parcours. (Foto: Bob Awick)

Onderweg konden zij verkeersregelaar burgemeester Sicko Heldoorn tegenkomen. (Foto: Bob Awick).

Een van de deelnemers aan de OD is net gestart voor het laatste onderdeel. (Foto: Carin van den Berg)

Laura van der Maas uit Huizen, 2e bij de vrouwen op de kwart triathlon, was toen al gefinisht. (Foto: Carin van den Berg)

Onderweg koelen de atleten zich met het water dat ze aangereikt wordt. (Foto: Bob Awick)

De aanwezige EHBO-ers zorgen voor natte handdoeken voor de atleten bij de finish. (Foto: Carin van den Berg)

Deze finishers van de achtste triathlon hadden nog energie om een sprintje te trekken. (Foto: Carin van den Berg)

Net als Djoke van Marum, die haar tijd van vorig jaar dik wist te verbeteren. (Foto: Carin van den Berg)

Winnaar Tim Vreeburg krijgt een dikke knuffel van zijn kinderen. (Foto: Bob Awick)

De twee beste Huizer atleten op de OD kregen ook een prijs: Jean-Claude Isle en Pien Visser. (Foto: Carin van den Berg)

De nummer 1 Tim Vreeburg en 3 Emil Hoogstad van de OD. (Foto: Carin van den Berg)

Nummer 2 Dennis van der Sloot kwam wat later, want die was even naar zijn zoon op de achtste triathlon aan het kijken. (Foto: Carin van den Berg)

Het vrouwenpodium op de OD: 1 Anna Stellaard en 3 Kim van Breda. Nummer 2 Laura Hak werd op het moment van de huldiging behandeld. (Foto: Carin van den Berg)

Meer berichten