De wandelgroep op pad, met rechtsvoor Elisabeth en rechts daarachter Henny. Links van haar Lambert en Ans.
De wandelgroep op pad, met rechtsvoor Elisabeth en rechts daarachter Henny. Links van haar Lambert en Ans. (Foto: Bob Awick)

Pilletje minder gaan slikken door deelname aan Wandel Challenge

  Sport

HUIZEN - De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van der Goor Foundation. Op 28 september beleeft dit evenement zijn hoogtepunt met een festival in Den Haag met een wandeling over diverse afstanden.

Doel van de uitdaging is om wekelijks te wandelen, zodat mensen met en zonder diabetes hun gezondheid verbeteren. Ook in Huizen wordt wekelijks door tientallen mensen gewandeld bij de Wandel Challenge. Een deel van hen gaat ook naar het NDC festival. Hoe bevalt het wandelen?

Gezondheidsklachten
De groep in Huizen wandelt elke woensdagavond om 18.30 uur. Ongeveer een derde heeft diabetes. De rest heeft andere gezondheidsklachten of overgewicht. Het vertrekpunt is variabel, zodat er elke keer weer een andere wandeling kan worden gemaakt, meestal in de natuur.

Er zijn drie groepen met verschillende wandeltempo's, zodat iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen. Elke groep heeft minimaal twee begeleiders.

Op maat
"Het programma is op maat te maken voor iedereen", legt Anneke van der Veer, beweegcoach bij Versa en een van de vrijwillige begeleiders, uit. Een van de deelnemers kan bijvoorbeeld maar een hele korte afstand lopen en die loopt ze dan met een begeleider weer terug.

Vandaag is het vertrek bij 't Vûronger aan de Schoolstraat en lopen de groepen gezamenlijk. Na afloop is er namelijk een lifestylecoach die op verzoek van de deelnemers iets vertelt over haar werk.

Pilletje minder
Ans (78) vertelt dat ze samen wandelt met haar man Lambert (83). "Hij heeft diabetes, dus daarom wilde ik dat hij mee ging lopen en om hem te ondersteunen loop ik mee", vertelt ze.

"Ik merk er niets van," zegt Lambert olijk, "maar ik ben wel een pilletje minder gaan slikken." De wekelijkse wandeling heeft dus wel degelijk effect op hem. Hij heeft zijn medicijnen kunnen verminderen.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten