Atleten met beperking kunnen nu binnen sporten.
Atleten met beperking kunnen nu binnen sporten. Foto: Bob Awick

Met sportzaal en nieuwe baan is langjarige wens AV Zuidwal vervuld

Sport

HUIZEN - De vernieuwde atletiekbaan van AV Zuidwal aan de Aristoteleslaan 2 is zaterdag geopend. Daarna werd ook een lint voor de deur van de nieuwe sportzaal doorgeknipt. Deze sportzaal werd ruim een week daarvoor al stiekem even bekeken door de atleten met een beperking. Juist voor hen is deze sportzaal gebouwd.

"Wauw, wat mooi", zegt een van de atleten. Speciaal voor de foto gooien ze even over met een bal. Trainer Cees Leeflang toont de extra bergruimte naast de sportzaal met trainingsmateriaal. "Allemaal geschonken gekregen", glimt hij trots. De zaal kan gebruikt worden als het regent. Deze wens van de club stond al een aantal jaren op het lijstje en na een bouwperiode van zo'n half jaar is de zaal uiteindelijk gerealiseerd.

Nog niet helemaal af

De ruimte is licht en de vloer is speciaal geschikt voor gebruik door deze groep atleten. "Het is nog niet helemaal af", licht Richard van den Brakel toe op een vraag van een van de atleten dat het er nog wel wat kaal uitziet. "Er komen nog netten en dat soort dingen."

Vrijwilligers

Richard is vrijwilliger bij de atletiekvereniging en heeft zich ontfermd over het bouwproject. "Samen met veel andere vrijwilligers", voegt hij daaraan toe. "Zoiets kun je niet alleen." Dat teamspirit er wel inzit bij de club merk je als er nog wat kasten versjouwd moeten worden. "Ik laat per trainingsgroep een kast verplaatsen. Zo wordt het werk mooi verdeeld en vindt niemand het een probleem om even een handje toe te steken."

Stroef

Op de baan wordt die avond ook al getraind. Triatlete Djoke van Marum zwoegt in haar rolstoel. "De baan is stroef", zegt ze na afloop. "Dat klopt", zegt Richard. "Dat is altijd zo met een nieuwe baan. Ook atleten die gewoon op schoenen lopen, zullen er de eerste maanden wat van merken." Trots wijst hij op een strook kunstgras die buiten de baan achter de tribunes op het heuveltje loopt. "Dat is een inloopbaan. Die loopt helemaal door naar de achterkant, waar een groot veld van kunstgras ligt. Daar kunnen atleten een warming-up doen."

Atleten met beperking

Ook de atleten met een beperking proberen deze baan uit. "Je moet een heuveltje op, dat is best een uitdaging", zegt Djoke, die daarna voor de tweede keer de kunstgrasbaan op rijdt.

"De atletiekbaan zelf is van de gemeente en we hebben dit project daarom ook samen met de gemeente opgepakt. Dat is een fijne samenwerking geweest", vertelt Richard. Binnen de baan wijst hij op een aparte kooi voor het discuswerpen. Die was er voorheen niet. "Deze is nu gescheiden van het kogelstoten." Ook wijst hij op extra bergruimte die is gecreëerd. "Daarin liggen spullen van onder andere de Wolfskamerloop opgeslagen."

Racerunners

Hierdoor komt er meer ruimte vrij in de al bestaande containers. Een daarvan is speciaal voor de racerunners van de atleten met een beperking. De club heeft er drie in eigen beheer en inmiddels zijn er al een aantal sporters die zelf een racerunner hebben. "Die kunnen ook gebruikt worden om naar de supermarkt te gaan of om een stuk in hun eigen buurt te lopen", aldus Cees. De speciale loopfiets werd ruim anderhalf jaar geleden geïntroduceerd bij de club.

Plezier

"Inmiddels hebben al meer clubs in de omgeving een groep racerunners, zodat we een soort van onderlinge competitie kunnen houden. Dan kunnen de atleten in hun eigen klasse op hun eigen niveau tegen elkaar strijden. Racerunning is inmiddels ook een Paralympische Sport. Wie weet kunnen we daar ook het verschil maken." Hij benadrukt nog maar eens dat atleten met een beperking welkom zijn om het een keer te proberen.

Vandaag is er ook een jongedame die de sport uit komt proberen. Ze gaat als een speer op de baan en er verschijnt een grote glimlach op haar gezicht. Ze heeft zichtbaar plezier. "Daar doe je het voor", zegt zowel Cees als Richard. Al het harde werken van de afgelopen maanden is daarvoor zeker de moeite waard geweest.

Voor meer informatie: avzuidwal.nl.

Uit de krant