Luuk trekt 240 kilo omhoog tijdens het deadliften bij een training in voorbereiding op het WK.
Luuk trekt 240 kilo omhoog tijdens het deadliften bij een training in voorbereiding op het WK. (Foto: Darryl Romijn)

'Powerliften doe je tegen jezelf, niet tegen een ander'

  Sport

HUIZEN Powerlifter Luuk de Ruiter vertrekt 18 oktober 's ochtends vroeg naar het IPL Powerlifting World Championship in Leipzig in Duitsland.

"We brengen eerst de kinderen weg naar hun oom en tante, zodat mijn vrouw mee kan. Dat mijn vrouw mij support en meegaat, daar word ik heel erg blij van."

Afzien
Het is afzien de laatste weken voor het wereldkampioenschap, waarvoor Luuk zich tijdens het EK vorig jaar juli wist te kwalificeren. Net als toen, wil hij weer al zijn persoonlijke records verbreken.

"Het EK was mijn laatste wedstrijd. Ik moest daarna tijd investeren in mijn personaltrainingstudio. Mijn vrouw en kinderen komen normaliter op de eerste plaats, dan mijn bedrijf en dan mijn carrière als topsporter."

Afgewogen
"De laatste weken merk ik dat topsport op de eerste plaats staat. Ik heb het nergens anders over. Mijn vrouw steunt me, maar is blij als het straks voorbij is. Alles wat ik eet moet worden afgewogen om op het juiste gewicht, onder de 100 kilo, te komen en te blijven."

Binnen de mogelijkheden heeft hij er alles voor over om goed te presteren. "Ik weet dat ik geen wereldkampioenschap zal worden, want er is altijd wel iemand die meer kan trainen dan ik. Ik weet wel dat ik mijn persoonlijke records ga breken."

Training
Zijn training is dan ook helemaal gericht op meer kunnen duwen, trekken en buigen. Op het EK wist hij 232,5 kilo omhoog te duwen in een squatpositie, 145 kilo te bankdrukken en 260 kilo te deadliften.

Nu heeft hij tijdens zijn laatste 'peakweek' tijdens de training 3 x 220 kilo weten te squatten, 3 x 140 kilo weten te drukken en 3 x 260 kilo weten te trekken. "Dan weet je dat je dat in een wedstrijd ook moet kunnen."

Voor zijn training heeft hij een overstap gemaakt naar een gym waar powerliften centraal staat in plaats van in zijn eigen personalsportstudio. "Ik ben gaan googelen en kwam uit bij Iron House Co."

Doodeng
De eerste keer dat hij daar kwam, vond hij het doodeng. "Maar ik heb mijn plek daar inmiddels wel gevonden. Wel even wennen, want daar trainen kerels die meer kunnen trekken dan ik."

Hij leert er veel. "Door te kijken hoe anderen tillen, trekken en elkaar coachen. Natuurlijk ben ik wetenschappelijk geschoold, maar voor iedereen is het anders. Ik kan ook altijd vragen of iemand me even wil filmen of dat ze me bijstaan."

"Ook geven ze me aanwijzingen als ik daarom vraag. Ik train er vier keer in de week. Dan breng ik eerst de kinderen naar school, rijd naar Utrecht, train anderhalf uur en ga weer terug om te starten met mijn werkdag."

Sterkste vijf
Naast het behalen van nieuwe records is zijn subdoel om bij de sterkste vijf van de wereld te horen. "Mijn geheime wapen is pannenkoeken met spek, kaas en bruine basterdsuiker. Ik heb altijd een hele koelbox met eten mee, want tijdens een wedstrijd krijg ik niet makkelijk veel naar binnen door de stress."

Na het weegmoment om 17.00 uur 's avonds kan hij los en als het WK over is, gaat hij zeker spareribs eten. "Ook heb ik beloofd om meer tijd aan mijn gezin te besteden en na te denken of het waard is om elke keer weer zo hard te trainen voor een volgend toernooi."

"In ieder geval wil ik volgend jaar 300 kilo trekken op de deadlift. Dat is een magische grens. Drie keer je eigen lichaamsgewicht. Powerliften doe je tegen jezelf, niet tegen een ander." Luuk volgen kan op Instagram via luuk_powerlifter_ironaddict.

Meer berichten