video corona

Nu ook filmpjes van buurtsportcoach voor ouderen

  Sport

HUIZEN - Buurtsportcoach Froukje van 't Hoff van de Sportadviesgroep is afgelopen vrijdag gestart met het plaatsen van video's voor 50-plussers. Elke woensdag en vrijdag komen daar nieuwe filmpjes bij, zodat zij ook in beweging kunnen blijven in deze tijd van het coronavirus. "Het was wel wennen hoor. Ik sta liever achter de camera dan er voor, maar nood breekt wet", zegt ze.

Normaliter geeft Froukje onder andere les bij TijdvoorMeedoen in de Draaikom, Hét Huis voor de Buurt. Nu dat niet meer kan vanwege alle coronamaatregelen, zocht ze naar een andere manier om ouderen op hun eigen niveau te laten bewegen. "Mijn zoons helpen me nu om de beurt om de filmpjes te maken. Ze zijn 14 en 17 jaar. Ze kunnen er voor zorgen dat ik in beeld blijft." Ze maakt de opnamen op dit moment in de huiskamer. "Misschien dat het later ook in de tuin kan, maar dan zit je misschien weer met het licht."

Geen muziek
Op zich lukt het allemaal prima. "Het zijn gewone lessen, maar je geeft ze nu op een ongewone manier. Het enige waar ik nu nog tegenaan loop, is dat ik geen muziek durf te gebruiken in de video's. Daar zitten namelijk rechten op. Daar ga ik me nog wel in verdiepen. Nu zet ik het nummer van de muziek onder de video. Dan kunnen mensen die muziek er zelf bij opzetten en daarmee oefenen."

Froukje zorgt er voor dat er video's zijn voor alle niveau's. "Staand voor de fitte senioren, maar ook zittend op een stoel of in een rolstoel. Ik geef bij de filmpjes duidelijk aan voor welke doelgroep ze zijn." Daarnaast heeft ze ook een instructiefilmpje opgenomen, waarbij ze vertelt hoe een en ander in het werk gaat. "En vooral ook om mensen op het hart te drukken naar hun lichaam te luisteren."

Tips
Dat vind ze het lastige van op afstand werken. "Je hebt geen interactie met elkaar. Ik weet dus ook niet op welk niveau de persoon die het filmpje kijkt, kan sporten. Daarom geef ik daar tips voor. Ik heb altijd geleerd dat kleine bewegingen ook goed zijn, het hoeft niet altijd groots."

Als voorbeeld geeft ze het simpel bewegen van de voet. "Het maakt al uit of je op je hak of op je teen staat of zittend je been zo voor je neerzet. Dan beweegt er veel meer in je lichaam. Vooral mensen die niet gewend zijn om te sporten of te bewegen moeten vooral rustig beginnen en het langzaam opbouwen."

Meerdere filmpjes
Ze heeft vorige week al meerdere filmpje op het YouTube-kanaal van Oostermeent Sportief gezet voor verschillende niveau's. Deze worden ook doorgeplaatst op verschillende Facebookpagina's, waaronder die van Oostermeent Sportief. "Daar heb ik goede reacties op gekregen. Mensen vinden het fijn om zo te kunnen blijven bewegen."

Ze houd ook in deze periode contact met de groepen die ze als buurtsportcoach normaliter liet bewegen. "Dat is ook prettig. Mensen mogen ook altijd vragen stellen via telefoon of facebook en dat gebeurd ook regelmatig. Bijvoorbeeld als ze een bepaalde beweging niet kunnen maken. Dan heb ik wel een alternatief voor ze. Ik ben bereikbaar op 06-34110723. We moeten het zo maar zien te redden met elkaar."

Het instructiefilmpje van buurtsportcoach Froukje van 't Hoff:

Meer berichten