Nadiah traint in de achtertuin onder andere met gewichten om haar conditie op peil te houden.
Nadiah traint in de achtertuin onder andere met gewichten om haar conditie op peil te houden. (Foto's: Bob Awick )
foto's corona

Topjudoka Nadiah (19) traint thuis door

  Sport

HUIZEN - Topjudoka Nadiah Krachten (19) traint zo goed als het kan tijdens deze coronacrisis thuis om haar conditie bij te houden. "In de achtertuin hebben we een soort krachthonk gebouwd", legt ze uit. De spullen kreeg ze van Rebelsport te leen. "Ik heb zelfs judomatten mee gekregen."

Dit seizoen had het hoogtepunt van haar carrière moeten worden. "Dit jaar zou mijn laatste jaar zijn bij de junioren. Ik had heel graag willen pieken in de Europacups. Toen de eerste Europacup in Coimbra in Portugal half maart werd afgelast, had ik nog hoop dat de volgende wedstrijd wel door zou gaan. Een week later wist ik beter. Voorlopig zit een wedstrijd er niet meer in."

Twee trainingen per dag
Normaliter staan er doordeweeks vaak twee trainingen per dag op het programma. "Op maandag startte ik bijvoorbeeld met krachttraining in Haarlem in de ochtend en had ik daar in de avond nog een traininge. Op dinsdag was de avondtraining in Papendal", legt ze uit. "Daarnaast studeer ik. Ik doe de opleiding Scheikunde aan de Hogeschool van Utrecht."

Nadat de coronamaatregelen zijn ingevoerd, heeft Nadiah ook haar leven aan moeten passen. "Op school had ik nog weinig te doen. Ik heb 11 mei nog een tentamen en dan is het laatste voor het 2e studiejaar." Als topsporter smeert ze haar opleiding uit. Zo had ze in verband met haar judocarrière haar stage al uitgesteld.

Olympische Spelen
"Ik wil de studie uiteindelijk wel afronden, al weet ik niet of ik wel mijn hele leven in een laboratorium wil staan. Ik wil in ieder geval mijn diploma halen en zie daarna wel." Voordat ze haar diploma op zak zal hebben, gaan nog wel wat jaren voorbij, want ze smeert de vierjarige opleiding over 7 tot 10 jaar uit. Judo staat nu immers op nummer 1 en haar droom is om mee te doen aan de Olympische Spelen in 2024.

Wat de onderbreking door het coronavirus voor haar toekomst zal betekenen, dat weet ze nog niet. "De Europese Kampioenschappen zouden in september plaatsvinden, maar zijn inmiddels naar november verplaatst. Ik weet niet of daarvoor nog de mogelijkheid is om aan toernooien mee te doen." Normaal haalt een judoka op dit soort toernooien punten om zich voor een dergelijk kampioenschap te plaatsen. "Er is gewoon nog heel veel onduidelijk."

Fit blijven
Tot de tijd dat ze weer kan trainen met anderen en aan toernooien mee kan doen, probeert ze in en om het huis fit te blijven. "Ik doe nog steeds meerdere trainingen per dag. 's Ochtends loop ik 5 of 10 kilometer hard. In de middag doe ik bij voorkeur drie keer per week een krachttraining. Dat wissel ik af met circuitjes, waarbij ik train met intervallen. Dat kan op de roeimachine die hier staat en soms ren ik daarvoor rondjes om het huis."

De trainingen baseert ze veelal op trainingen die ze in het verleden heeft gedaan. "Daarnaast heb ik ook af en toe contact met mijn coach. Die heeft me onlangs een hartslagband gestuurd, zodat hij ook van afstand een en ander in de gaten kan houden. Dat vind ik niet erg. Ik voel me zelf al schuldig als ik een keertje minder train, dus dat zal ik niet zo gauw doen."

Judoën met broer en zus
Daarnaast heeft ze het geluk dat zowel haar oudere zus als haar jongste broertje, ze heeft er drie, nog wel eens met haar op de mat willen judoën. "Al mijn broertjes hebben ook gejudood, maar alleen de jongste doet het nog steeds. Mijn zus Rachel is 21 en is judoleraar. Dat komt nu mooi uit, want dan kan ik nu met haar judotechnieken goed 'inslijpen'."

Ze is blij dat ze nu met het mooie weer in de tuin goed kan trainen. "Mijn oudste broer en ouders werken buiten de deur. De twee jongsten zitten doordeweeks aan de keukentafel voor hun schoolwerk. De jongste doet 's middags mee met trainen, dat vind hij leuk. De andere zit vaak te gamen." Af en toe heeft ze ook nog wel digitaal contact met trainingsmaatjes. "We taggen elkaar vaak bij challenges op Instagram. Zo houden we ook contact."

Tijdje duren
Nadiah weet zichzelf nog wel gemotiveerd te houden om thuis, maar hoopt niet dat het te lang gaat duren. "Hetzelfde rondje lopen is niet echt leuk", zegt ze. Ze beseft echter wel dat het nog wel eens een tijdje kan gaan duren. "We hadden wel al vakantie geboekt in Nederland. Ik hoop dat die wel kan doorgaan." Verder wacht ze af hoe het gaat lopen. "De judobond zal op een gegeven moment wel aangeven aan welke toernooien we straks weer mee gaan doen. Zelf hebben ze tot en met augustus alle evenementen afgelast."

Zelf zal Nadiah er ook alles aan doen om niet ziek te worden en ze is er ook niet bang voor. "Ik train lekker zelf en kom bij niemand echt in de buurt. Ik hoop dat anderen dat ook doen en zelf creatief zijn bij trainen. Pak een trap of kijk op internet wat je kunt doen. Daar is genoeg te vinden. En wil je zonnen, dan kan dat vast ook wel achter of voor het huis." Zelf is ze blij dat zij nog kan hardlopen. "Dan maak ik mijn hoofd lekker leeg en kom ik ook buiten. Verder ben ik echt dankbaar dat ik van Rebelsport de apparatuur heb mogen lenen. Zo red ik het wel en ik hoop dat iedereen gezond blijft."

Nadiah traint met geleend materiaal thuis in de achtertuin.

Assistentie bij de krachttraining.


Na het trainen een goed gevoel.

Meer berichten