De warming-up bij Walking Football op 1,5 meter afstand van elkaar.
De warming-up bij Walking Football op 1,5 meter afstand van elkaar. (Foto: FitStars)
foto's corona

FitStars weer sociaal en actief in de buitenlucht

  Sport

HUIZEN - De versoepelingen van de coronamaatregelen betekenen dat ook de FitStars, seniore sporters, weer bij een aantal aanbieders in de buitenlucht zijn begonnen met sporten.

FitStars is een tweejarig sportimpuls project dat in 2018 is begonnen om senioren sociaal en actief in beweging te krijgen. Senioren die niet sporten en weinig bewegen kunnen voor 4 euro per keer 12 weken lang kennismaken met een van de geselecteerde sporten die speciaal zijn afgestemd op hun talenten en die passen bij het fysieke vermogen.

In beweging
Als ze de sport leuk vinden, kunnen ze daarna lid worden van de sportvereniging en doorgaan met sporten. Speciaal voor deze doelgroep is er nu Touch Tennis, Walking Football, Zumba Gold, FitWalk, Bridge, Tafeltennis, Sportmix, Valpreventie en Skiën waar ze bij de clubs aan mee kunnen doen. Het project is vooral ook bedoeld om mensen sociaal in beweging te krijgen. Er is dan ook een gezellig koffie- of theemoment bij elk van de activiteiten.

Door de uitbraak van het coronavirus zaten de FitStars thuis en volgden zo mogelijk lessen online als sportaanbieders deze aanboden. Maar projectleiders Rubin Vos en Anita Campbell hebben ze gedurende deze periode niet uit het oog verloren. Samen met stagiaire Anouk Kroon werd de Hartactie bedacht.

Hulp nodig
"Dat bestond uit een kaart met een hart op de voorkant. Die brachten we persoonlijk bij de FitStars langs, zodat zij deze achter het raam konden zetten als ze hulp nodig hadden. Elke keer deden we dan een rondje langs de woningen om te kijken of we iets voor de mensen konden betekenen", legt Anita uit, die de stage begeleidde.

Voor stagiaire Anouk, die Sportkunde studeert bij Windesheim, was het ook even omschakelen. Zij zou de Sportmaand gaan organiseren. "Door de coronamaatregelen ging alles op zijn kop. Dit heeft toen ook effect gehad op mijn stage. Mijn stageopdracht was een sportevenement organiseren, maar de sport lag stil. Het was schakelen en de koers totaal de andere kant opdraaien. Hoe kon ik mijn stage nog doorzetten en hoe ging ik mijn uren nu indelen?", vertelt ze.

Tekst gaat onder de foto verder


Stagiair Anouk en projectleider Anita geven de kaart van de Hartactie aan FitStar Marjon. (foto: Bob Awick)

"Dat waren voor mij toen grote vragen, maar gelukkig hebben Anita en mijn docent van school mij daarin goed geholpen. Ik moest natuurlijk iets anders gaan verzinnen en Anita en ik vroegen ons af, 'wat kunnen wij in deze corona tijd nu bijdrage aan de mensen die nu thuis zitten en misschien wel hulp nodig hebben?'. Met die gedachten hebben we de Hartactie opgezet en wilden we mensen in deze tijd een hart onder de riem steken."

Kaarten
De FitStars behoren tot de kwetsbare doelgroep in de coronacrisis, maar er waren er ook enkele bij die met inachtneming van de coronamaatregelen anderen met een kaart achter het raam gingen helpen. Inmiddels waren er al 1.000 kaarten uitgedeeld aan ouderen, ook mensen die niet deelnemen aan FitStars. De actie groeide zo door en uiteindelijk ook breder getrokken.

"Ik ben ook een Anker bij de gemeente Huizen en heb het besproken met de andere Ankers. Samen hebben we nog eens 5.000 kaarten laten drukken en deze bij senioren in de bus gedaan. We hebben boodschappen voor mensen kunnen doen en dat soort dingen. Zo zijn we deze periode doorgekomen."

Tekst gaat na de foto verder


Zumba Gold word nu buiten gegeven, zodat de FitStars ook weer kunnen sporten. (Foto: FitStars)

Nu zijn de buitensporten weer begonnen en kan er door de senioren ook weer veilig worden gesport, want ook hier gelden de coronamaatregelen. Het project FitStars zou eigenlijk tot 1 september duren en krijgt een korte verlenging tot 30 november. Doel was om 300 senioren weer aan het bewegen te krijgen en sociaal actief. "We zitten nu op 250, een mooi resultaat. We organiseren namelijk nog samen met Versa Welzijn een Wandelchalenge en gaan er vanuit dat we dan de 300 zeker gaan halen", besluit Anita.

Senioren die ook weer willen gaan sporten en mee willen doen met de FitStars kunnen mailen naar fitstars@sportplatformhuizen.nl of bellen met Anita via 06 4305 8300. 


Het gezellig moment bij jeu de boules, dat ook weer is gestart. (Foto: FitStars)

Meer berichten