Wethouder Maarten Hoelscher gaf naast de strippenkaart ook op veilige afstand een bos bloemen aan Riet.
Wethouder Maarten Hoelscher gaf naast de strippenkaart ook op veilige afstand een bos bloemen aan Riet. (Foto: Bob Awick )
corona

Eerste strippenkaart Senioren Zomer Sport Programma uitgereikt

  Sport

HUIZEN - Wethouder Maarten Hoelscher heeft vanmiddag de eerste strippenkaart uitgereikt aan Riet Roquas (80). Hiermee kan zij meedoen aan het Senioren Zomer Sport Programma dat buiten plaatsvindt, zodat senioren ook weer kunnen sporten.

"Normaliter doe ik aan seniorengym", vertelt Riet. "Dat ligt al sinds de uitbraak van corona stil." Ze is blij dat er nu een alternatief buiten wordt aangeboden, zodat zij ook weer veilig buiten kan sporten. Dat kan zij in dit speciale zomerprogramma van 15 juni tot 1 september doen.

Hele eer
Riet woont nu 1,5 jaar in Huizen, nadat ze lang in Hilversum heeft gewoond, toen ze 60 jaar geleden uit Huizen vertrok. "Het was wel weer even wennen hier en in het begin vond ik het ook helemaal niet leuk. Dat kwam ook door de omstandigheden. Ik was namelijk mijn man verloren." Nu gaat het weer goed met haar en ze vond het een hele eer om de strippenkaart als eerste te ontvangen met een mooie bos bloemen.

Het speciale sportprogramma waar zij aan mee gaat doen, kwam tot stand door een samenwerking van de gemeente met Versa Welzijn en de Sportadviesgroep. De strippenkaarten kosten 30 euro voor tien keer sporten en zo wordt het programma bekostigd. De strippenkaarten zijn verkrijgbaar bij de Meentamorfose aan de Landweg 5 op maandag en woensdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Keuze
De strippenkaarten staan niet op naam, dus kunnen mensen ook samen met anderen kopen. Ook een proefles is mogelijk. Er is keuze uit bewegen op muziek op het plein naast buurthuis Meentamorfose, een beweegcircuit bij de fitnesstoestellen in de Blaricummermeent, wandelen met vertrek vanaf de Meentamorfose en een sportles bij de parkeerplaats bij de Arie de Waalstraat.

"Eigenlijk is het al een lange wens van ons om voor senioren ook een zomerprogramma met sport en bewegen aan te bieden", vertelt Janny Hospers van Versa Welzijn. "Nu is het echt van belang om ook iets te doen deze zomer, want de senioren sporten al niet meer sinds de uitbraak van het coronavirus, want de sportzalen zijn dicht. Daardoor is er nu een grote behoefte aan."

Gezond
Als het programma nu een succes wordt, zal volgend jaar wellicht ook een zomerprogramma worden aangeboden. "Senioren gaan of niet meer op vakantie of doen dat buiten het hoogseizoen. Sport en bewegen houdt ze gezond, niet alleen fysiek, maar ook geestelijk. Dat merken we wel degelijk in deze coronacrisis. Doorgaan met bewegen is voor hen essentieel."

"Nu richten we ons deze zomer vanwege het coronavirus op een veilige manier van weer bewegen. Dat doen we in dit geval buiten, met inachtneming van 1,5 meter afstand. Daarnaast passen we extra op met deze doelgroep, dus we gebruiken geen materialen die we door moeten geven en zorgen ook dat de handen ontsmet kunnen worden", legt ze uit.

Veilig
"We weten dat het coronavirus meer toeslaat bij mensen met onderliggende problemen en overgewicht. Bewegen is dan van belang, maar wel op een veilige manier.  Daarover heb ik contact gehad met René Stumpel, directeur volksgezondheid van de regio. Op deze manier sporten kan heel goed en veilig voor senioren", aldus de wethouder.

"Daarnaast is het van belang dat ouderen ook weer naar buiten komen en meedoen en ook weer mensen gaan zien", legt hij uit. "Ze zijn vaak al lang verstoken geweest van bezoek en mensen, dus het is goed dat ze weer anderen gaan zien. Dat kunnen we ze met dit speciale Senioren Zomer Sport Programma ook bieden."

Aanmelden
Mensen die met hun strippenkaart willen gaan sporten, moeten zich wel aanmelden bij de activiteiten. Zo kan rekening worden gehouden met het aantal mensen dat er komt. Dit kan op de website www.sportiefhuizen.nl bij het onderdeel Seniorensport. Hier staat ook meer informatie over het programma en wat er bij de verschillende lessen wordt gedaan.

"Mensen kunnen ook telefonisch contact opnemen met mij", zegt Janny. "Op werkdagen ben ik tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 06-46 10 80 28. Dan kan ik eventuele vragen beantwoorden en mensen helpen met het aanmelden als dat nodig is."

Meer berichten