Wethouder Roland Boom met badmeester Erik Oldenzeel, beleidsambtenaren en de petitiegroep waren vanmorgen present bij het opengaan van het zwembad.
Wethouder Roland Boom met badmeester Erik Oldenzeel, beleidsambtenaren en de petitiegroep waren vanmorgen present bij het opengaan van het zwembad. Foto: Foto's: Carin van den Berg
foto's

Veertig zwemmers bij openstelling Sijsjesberg

Sport

HUIZEN - Veertig zwemmers hadden zich vanmorgen aangemeld om in het eerste tijdslot te komen baantjeszwemmen bij Sijsjesberg. Daaronder een aantal mensen van de petitiegroep, die zelf ook een plan maakten om het bad weer open te laten gaan. 

Wethouder Roland Boom was om 6.45 uur aanwezig, samen met beleidsambtenaren, om de eerste zwemmer bij het draaihek te verwelkomen en de reserveringscode van zijn telefoon af te lezen. Want reserveren is verplicht en kan via de website zwembadsijsjesberg.nl.

Tekst gaat verder na de foto

De eerste zwemmer wordt verwelkomd door wethouder Roland Boom.

Bij binnenkomst worden de zwemmers opgevangen en vertelt een medewerker ze hoe ze moeten lopen en waar ze zich kunnen omkleden. Dit kan tussen het diepe en ondiepe bad, bij de bank, waar een zeil op is gehangen, zodat spullen er droog onder kunnen staan.

Tekst gaat verder onder de foto


De eerste zwemmers kleden zich om.

Het diepe bad is verdeeld in drie zones: voor de rustige zwemmers, de gemiddelde zwemmers en de snelle zwemmers. Zij kunnen achter elkaar met 1,5 meter afstand heen zwemmen in de ene baan en terug zwemmen in de baan ernaast.

Langzaam druppelen de zwemmers binnen. "Doordat we een ruimer tijdslot hebben, komen de bezoekers verspreid", legt badmeester Erik Oldenzeel uit. "Gemiddeld zwemmen ze een half uur tot drie kwartier." In het eerste tijdslot kunnen ze tot 8.15 uur zwemmen, dus er is tijd genoeg.

Tekst gaat onder de foto verder


De eerste zwemmers gaan het water in.

Nadat de mensen hebben gezwommen, kunnen ze zich bij een van de vier koude buitendouches afspoelen. Het zwemwater zelf was vanmorgen 24 graden, doordat het zeil er lang overheen had gelegen. De koude douche is dus letterlijk even een koude douche.

"De binnendouches zijn nog buiten gebruik, omdat hier het virus zich makkelijk zou kunnen verspreiden", legt Erik uit. Wel zijn de kleedkamers open, voor mensen die zich na het zwemmen weer om willen kleden. Om en om en ze worden na gebruik schoongemaakt. Zwemmers gaan dan aan de linkerkant bij de ingang weer naar buiten.

Tekst gaat verder onder de foto


Deze zwemmer trekt op zijn gemak wat baantjes.

"Bij het vrij zwemmen voor de jeugd tot en met 17 jaar zijn alle kleedhokjes in gebruik. Zij hoeven immers niet meer de 1,5 meter afstand te bewaren", vult Erik aan.

Door deze verandering van de regels per 1 juli, kunnen nu ook jongeren van 12 tot en met 17 jaar vrij zwemmen. Dat is al de eerste verandering die doorgevoerd is na het versoepelen van de regels, want dit zou eerst tot 12 jaar zijn. "We gaan daarop wel controleren, dus oudere jongeren moeten een ID kunnen laten zien."

Tekst gaat verder na de foto


Er kan gemakkelijk 1,5 meter afstand worden gehouden bij het banen zwemmen.

De baantjeszwemmers vinden het heerlijk om weer op hun gemak, of wat sneller, hun baantjes te kunnen trekken. Een jonge moeder vindt het wel jammer dat ze nog niet met haar twee kleuters naar het bad kan. Kinderen moeten namelijk een zwemdiploma hebben om te mogen vrij zwemmen.

Volgens wethouder Boom kan dit nog niet vanwege de protocollen die er zijn en die gehandhaafd moeten worden. "Het kan zijn dat dit misschien binnenkort wel weer kan. We zien dat wekelijks nog dingen veranderen als het om de coronaregels gaat. Nu is het zo dat volwassen nog niet in hetzelfde bad kunnen als de kinderen en dat het peuterbad nog dicht blijft."


Wethouder Roland Boom praat nog even na met de mensen van de petitiegroep en bedankt ze voor hun constructief meedenken.

Per tijdslot bij het baantjes zwemmen kunnen maximaal 90 mensen naar binnen. "Dat is 30 mensen per snelheid en dus 15 mensen per baan die achter elkaar aan zwemmen", legt Erik uit. Bij vrij zwemmen mogen maximaal 350 jongeren per tijdslot naar binnen. "En er is plaats voor nog eens 100 begeleiders voor kinderen tot 9 jaar, die begeleiding is verplicht en moet ook reserveren. Begeleiders mogen niet het bad in."

"Dat zijn tijdens de vakantieperiode toch 1.400 jongeren per dag, want dan zijn er vier tijdsloten", vat de wethouder samen. "Natuurlijk is het nog steeds anders dan als het bad normaal open zou zijn met soms wel 3.000 bezoekers en waar het om bekend is: lekker de hele dag hier zijn. Dat kan nog niet en dat zal nog wel even zo blijven. Mochten de regels veranderen, dan passen wij een en ander zo snel mogelijk aan."

 

Voor de ingang staan strepen op 1,5 meter zodat iedereen op afstand kan wachten.


Bij de ingang staan handgel op een tafel met de herinnering om 1,5 meter afstand te houden.


Bewegwijzering maakt duidelijk hoe de zwemmers moeten lopen.


Bij het bad staat zoals altijd aangegeven welke banen voor welke doelgroep bestemd zijn.


Bij de parkeerplaats werd iedereen via dit tekstbord na 8.30 uur vanmorgen er nog aan herinnerd dat reserveren verplicht is.

Uit de krant