Links de boot van Scouting Flevo, die uiteindelijk tweede werd.
Links de boot van Scouting Flevo, die uiteindelijk tweede werd. Foto: Scouting Flevo

Zeeverkenners Scouting Flevo tweede bij NK lelievletzeilen

Sport

HUIZEN - De zeeverkenners van Scouting Flevo uit Huizen hebben afgelopen weekeinde meegedaan aan het Nationale kampioenschap lelievletzeilen in Zeewolde. De zeeverkenners wonnen de tweede prijs in de klasse voor jeugd tot en met 15 jaar en behaalde ook de vijfde plaats in de klasse voor jeugd tot en met 18 jaar. 

De beste waterscouts van Nederland nemen het jaarlijks tegen elkaar op bij de landelijke scoutingzeilwedstrijden. Deze wedstrijden waren dit jaar voor het eerst een officieel Nationaal Kampioenschap, waardoor er veel op het spel stond.

De zeeverkenners uit Huizen kwalificeerden zich eerder in september al voor het NK door eerste te worden in de regionale voorronde. In totaal deden er vijftig boten mee aan het NK, verdeeld over drie verschillende leeftijdsklassen.

Spannende wedstrijden
Na zeven spannende wedstrijden werden de zeeverkenners uit Huizen met één punt achterstand tweede in de klasse tot en met 15 jaar. De boot die mee deed in de klasse tot en met 18 jaar wist een vijfde plaats te behalen.

Tijdens de wedstrijden zeilen de scouts in lelievletten. Dit zijn stevige stalen boten voor ongeveer drie tot zes personen, die voornamelijk door de scouting gebruikt worden. Naast zeilen kunnen de lelievletten ook gebruikt worden om te roeien en wrikken, waardoor de boten geschikt zijn voor verschillende soorten spellen en wedstrijden.

Uitdagingen
Bij de waterscouting leren kinderen daardoor niet alleen zeilen, maar ook samenwerking en zelfstandigheid. De landelijke zeilwedstrijden zijn dan ook een van de vele uitdagingen die de zeeverkenners elke zaterdag tijdens de opkomst aangaan.

Kijk voor meer informatie over de zeeverkenners van Scouting Flevo Huizen op www.scoutingflevo.com/zee.


De bemanning met de zilveren medaille. Foto: Scouting Flevo

Afbeelding

Uit de krant