Het estafetteteam en de crew.
Het estafetteteam en de crew. Foto: Zwem & Polovereniging IJsselmeer

Zwemmers IJsselmeer Huizen zwemmen in estafette Het Kanaal over

Sport

HUIZEN - Een estafetteteam van 4 zwemmers van Zwem & Polovereniging IJsselmeer uit Huizen heeft vrijdag 26 augustus succesvol Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland overgestoken.

Marjolein van der Mespel, Ellen van Gaal, Peter Lubbers en Jean Claude Iseli zijn allemaal lid van IJsselmeer en zijn gecoacht door de ervaren langeafstandzwemmer Guus Razoux Schultz.

Veel wind
Na anderhalf jaar van voorbereiding en training stond op de planning om de oversteek in de laatste week van augustus te maken. De exacte datum en tijd zou het team pas een à twee dagen van tevoren te horen krijgen van de schipper van de begeleidingsboot.

Omdat er voor deze week veel wind werd voorspeld, werd het team donderdag 25 augustus opgeroepen om al de volgende dag te starten.

“Vrijdagochtend vroeg zijn ze allemaal in de auto gesprongen en met de veerboot van Duinkerke naar Dover gevaren. In het hotel in Dover hebben ze nog een powernapje gedaan”, vertelt Diederik Miedema, penningmeester bij de vereniging.

Startschot
Om 21.45 uur Nederlandse tijd ging de eerste zwemmer te water bij het startschot. “Een groot deel van de oversteek hebben ze dus in het donker moeten zwemmen. Dat komt omdat de schipper graag bij daglicht wil aankomen en die tijden weer afhankelijk zijn van getij.”

“Na uren in het donker te hebben gezwommen en nadat bijna iedereen wel wat last kreeg van zeeziekte begon in de vroege ochtend de zon weer op te komen.” Dat gaf weer extra energie voor de volgende zwemronden van telkens een uur.

Harde stroming
“Iedereen zwom zo stevig mogelijk door. Als je te langzaam zwemt komt er nog een keer een kentering, een getijdenwissel en word je door de harde stroming de verkeerde kant op geduwd.”

Na uren zwemmen, een doorwaakte nacht en wat weeïg van de zeeziekte kwam zaterdagochtend eindelijk Frankrijk in zicht. 

“Helaas word je door de stroming dusdanig weggezet dat het nog een aantal uren duurt voordat je  eindelijk voet aan wal kan zetten. Om 15.11 uur is het team gefinisht op Pointe du Riden in Frankrijk.”


De route over het Kanaal. Foto: Zwem & Polovereniging IJsselmeer

Uit de krant