Afbeelding
Foto: Bas Kaligis

Jonge karter uit Huizen kampioen: ‘Hij laat uitzonderlijke dingen op de baan zien’

Sport

HUIZEN - Huizer Giovanni Witteveen (12) is vorige week kampioen Karten geworden in zijn klasse op Raceway Venray. “Hij heeft hiervoor alles uit de kast gehaald”, vertelt zijn vader, Remco. 

Giovanni is in 2020 begonnen met het volgen van kartlessen bij Bjorn Bakker van Signmind Academy. Sindsdien is hij wekelijks te vinden op de kartbaan van Coronel en in 2021 maakte hij de overstap naar de buitenbanen in Nederland en België. 

GK4
Het afgelopen seizoen heeft hij aan twee kampioenschappen deelgenomen, beide in de klasse ‘Formula Honda 9pk’: de GK4 Kartseries en het clubkampioenschap op Raceway Venray.

“Bij de GK4 Kartseries heeft Giovanni ‘veel pech’ gehad”, vertelt vader Remco, “en is geëindigd op plek vijf. Hij heeft drie podiumplaatsen weten te bemachtigen.”

Tijdens het clubkampioenschap ging het beter en werd Giovanni kampioen. “Dit waren zeven races, waarbij hij vijf keer op het podium stond. Twee keer als winnaar.”

Wet van Murphy
“Na de winst in de voorlaatste race moest het toch gek lopen om geen kampioen te worden”, vertelt Remco over het clubkampioenschap. “Giovanni begon de laatste race met 34 punten voorsprong. Een zesde plaats was voldoende om het kampioenschap binnen te slepen.”

Hoewel dit allemaal redelijk rustig klinkt, was het aan het begin toch echt even spannend. “Gio had een zeer goede start en ging als eerste bocht één in. Maar toen trad de wet van Murphy in werking: hij werd door zijn directe concurrent op de bumper getikt en spinde.”

Ver weg
Gelukkig kon Giovanni de kart op de baan houden, maar lag op dat moment op de twaalfde plek. “Dat betekende dat het kampioenschap op dat moment ver weg was”, aldus Remco.

“Het enige dat hij kon doen was de achtervolging inzetten en alles uit de kast te halen om zesde te worden.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Foto: Bas Kaligis 

En dat lukte: de jonge karter haalde in de resterende tijd maar liefst acht concurrenten in, finishte op de vierde plek en mag zich clubkampioen 2022 noemen. Als kleinste van alle karters stond hij op de hoogste trede van het podium. 

Vader Remco: “Ik ben natuurlijk bevooroordeeld omdat hij mijn eigen kind is, maar Giovanni laat dingen zien op de baan die gezien zijn korte ervaring op de buitenbanen erg uitzonderlijk zijn.”


Foto: Remco Witteveen

Uit de krant