Volleybalspeelster Susanne Kos, even thuis bij haar ouders.
Volleybalspeelster Susanne Kos, even thuis bij haar ouders. Foto: Bob Awick

Susanne Kos: 'Geen spijt dat ik vorig jaar op Papendal ben gaan wonen'

Sport

HUIZEN Bij de eerste training op 8-jarige leeftijd zagen ze het al bij Volleybalvereniging PDK Huizen. Susanne Kos had wat bijzonders. Ruim een jaar later speelde ze vervolgens met een jongensteam mee ver boven haar leeftijdsniveau en ze zette die stijgende lijn door.

Nu bijna tien jaar later speelt ze op het hoogste niveau als libero bij Jeugd Oranje U18. Haar droom: ooit meespelen op de echte Olympische Spelen. "Zeker nu de Jeugd Olympische Spelen op de valreep niet doorgingen na een virus", zegt Susanne.

Teleurstelling
"Het was zo'n teleurstelling", zegt ze. "We hadden ons voor de Europese Jeugd Olympische Spelen gekwalificeerd door dit jaar als 7e te eindigen op het EK U18 dat in eigen land werd gehouden."

"We hadden tijdens het achtlandentoernooi in Spanje ook al van teams gewonnen die aan deze spelen mee zouden doen. Daar zijn we tweede geworden. Het was een zenuwslopende dag toen we hoorden dat we niet mee zouden gaan."

Ziek
"Ondanks dat veel meisjes ziek waren, ook ik, hadden we er heel hard voor getraind. We hadden net die ochtend onze kleding gekregen. Om 13.00 uur werden we bij elkaar geroepen voor nog een teamoverleg."

"Het is een beslissing van het NOC geweest, die artsen vonden het een risico. Het virus zou zich onder andere atleten kunnen verspreiden. Onze coach is nog de hele middag aan het bellen geweest, maar om 18.00 uur was het toch definitief dat we niet zouden gaan."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant