Jan, Noa en Sander geven een demonstratie racerunning bij Atletiekvereniging Zuidwal. Trainer Cees Leeflang kijkt er achter met gekruiste armen toe.
Jan, Noa en Sander geven een demonstratie racerunning bij Atletiekvereniging Zuidwal. Trainer Cees Leeflang kijkt er achter met gekruiste armen toe. Foto: Bob Awick

AV Zuidwal start met racerunning lichamelijk beperkte atleten

Sport

HUIZEN Atletiekvereniging Zuidwal was vorige week donderdag het toneel voor de ondertekening van de samenwerking tussen het Foppe Fonds en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

Zij slaan de handen ineen om de aanschaf van racerunners beschikbaar te maken voor atletiekverenigingen in Nederland. Zuidwal zal binnenkort ook starten met de snelgroeiende sport racerunning voor lichamelijk beperkte (LB) atleten.

Regeling
Een racerunner is een driewielfiets met zadel, maar zonder trappers, en een borststeun. Je kunt ermee lopen of rennen. Atletiekvereniging Zuidwal is de eerste vereniging die gebruik gaat maken van de regeling waarbij het Foppe Fonds en NSGK beide een derde van de kosten van een racerunner betalen.

De vereniging moet dan zelf nog een derde bijeen zien te brengen. "Door een schenking van Stichting De Blarickhof kunnen wij er drie aanschaffen", vertelt trainer Cees Leeflang trots tijdens de feestelijke avond.

Uniek
Hij kwam twee jaar geleden in aanraking met racerunning door een clinic die hij bezocht. "De sport was zo uniek, die wilde ik ook naar Zuidwal halen", vertelt Cees enthousiast.

Vorig jaar oktober nodigde hij Petra van Schie uit om wat meer te komen vertellen op de club over de sport. Zij is kinderfysiotherapeut en onderzoeker bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde van VUmc en ontdekte de racerunner in Denemarken.

Nieuwe sport
Daar had ergotherapeut Connie Hansen de Petra Bike, zoals hij oorspronkelijk werd genoemd, ontwikkeld voor paralympisch atleet Mansoor Siddiqi. Die reed toentertijd achteruit in zijn rolstoel races en zette met zijn voeten af. Vooruit zou beter zijn en zo werd de racerunner en de nieuwe sport racerunning geboren.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant