Djoke van Marum krijgt een bos bloemen en cadeau. Haar vader kreeg ook een bos.
Djoke van Marum krijgt een bos bloemen en cadeau. Haar vader kreeg ook een bos. Foto: Bob Awick

Djoke van Marum gehuldigd na bronzen plak EK paravolleybal

Sport

HUIZEN - Djoke van Marum is dinsdag door wethouder Marianne Verhage in de bloemen gezet en gehuldigd vanwege haar bronzen plak op het Europees Kampioenschap paravolleybal. Ook haar vader kreeg als trouwe supporter een bos bloemen.

Van Marum speelde ooit staand volleybal, maar dystrofie gooide roet in het eten. Nadat ze nog met een brace had gespeeld, kwam het moment dat het niet meer ging. Rolstoeltennis was toen de eerste sport die op haar pad kwam en daar behaalde ze al een A-status mee. "Op een gegeven moment had ik twee keer een A-status, voor tennis en volleybal", vertelt ze.

Interlands
Inmiddels heeft ze al 306 interlands met het paravolleybalteam op haar naam staan en diverse Paralympische Spelen in de 25 jaar dat ze deze sport beoefent. "Toen het nationaal paralympisch zitvolleybalteam werd gepresenteerd in het eigen centrum, bleek er geen lift te zijn en de presentatie was op de bovenste verdieping. Dat soort dingen."

"Ook was er nergens geld voor, dus als we een trainingsweekeinde weg gingen, nam iedereen maar wat mee. Ik heb wel eens in een materiaalhok geslapen op wat matrasjes. We deden het gewoon", zegt ze met een grote lach.

Professioneler
Inmiddels is de sport veel professioneler geworden. "Er wordt gelet op voeding, op rust, er is een psycholoog aanwezig. Ook is er media bij gekomen, dus moeten we opletten wat we zeggen." Het succes van Djoke komt niet uit de lucht vallen. Ze is inmiddels 58 jaar en doet nog steeds mee. "Daar train ik ook hard voor. Bijvoorbeeld krachttraining."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant