Mogelijke spoorlijn Almere-Huizen-Utrecht met aftakking Amersfoort.
Mogelijke spoorlijn Almere-Huizen-Utrecht met aftakking Amersfoort. Foto: nvt, eigen bewerking, spoortkaart afkomstig uit rechtenvrije beeldbank NS

Spoorlijn van Utrecht via Huizen naar Almere

Buurt / wijk

HUIZEN - Ellen Mendelts uit de Blaricumse Bijvanck is gestart met een burgerinitiatief voor een spoorlijn tussen Utrecht, Huizen en Almere en de bijbehorende Facebookpagina 'Spoorlijn Utrecht-Huizen-Almere'.

"We staren ons blind op een snelle bus, maar die gaat het probleem in de toekomst niet oplossen", zegt ze. "Het is belangrijk om groter te denken."

Tijd
Ellen is zelf freelancer op het gebied van communicatie en webcontent. "Ik reis vaak met het openbaar vervoer en heb op verschillende plaatsen klussen. Ik heb zelf gemerkt hoeveel tijd het kost om in Amersfoort, Utrecht of Almere te komen."

"Je moet altijd via een omweg reizen en dat kost heel veel tijd. Huizen staat in de top 5 van grote plaatsen die geen treinstation hebben en het wordt hoog tijd dat we daarvoor nu aan de bel trekken bij het Rijk."

Bureaulade
Ze vertelt dat er bij de aanleg van de A27 een strook grond is vrijgehouden voor een lightrail of spoorlijn. "Deze plannen zijn echter in de bureaulade verdwenen, maar met de groei van Almere, de komst van Lelystad Airport, de aanleg van de Blaricummermeent en de Zuidpolder in Eemnes is het van belang dat we verder kijken dan de snelle bus waar we nu mee bezig zijn."

"Die gaat echt het probleem niet oplossen dat we straks hebben. Het lijkt wel alsof we ons daar blind op staren en het grotere plaatje niet meer zien."

Lees verder in de digitale editie

Ellen Mendelts op het viaduct over de A27 bij Huizen en Blaricum. Hier zou wat haar betreft een lightrail of trein langs moeten komen.

Uit de krant