Gemeente waarschuwt voor zwemmersjeuk Zomerkade | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Zwemmen aan de Zomerkade wordt nu afgeraden, omdat mensen zwemmersjeuk kunnen krijgen.
Zwemmen aan de Zomerkade wordt nu afgeraden, omdat mensen zwemmersjeuk kunnen krijgen. (Foto: Bob Awick)

Gemeente waarschuwt voor zwemmersjeuk Zomerkade

  Zorg

HUIZEN De gemeente waarschuwt sinds woensdagmiddag dat bezoekers van het strand aan de Zomerkade die het water ingaan, last kunnen krijgen van zwemmersjeuk.

"Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven van platwormen. Vaak zitten deze larven op andere dieren, zoals watervogels of waterslakken. Langs het strand aan de Zomerkade zijn op verschillende plekken slakjes in het water waargenomen", meldt de gemeemte op haar website.

Borden
De gemeente plaatst waarschuwingsborden om bezoekers te informeren. Dit betekent dat men niet zonder risico het water in kan gaan. Bezoekers kunnen informatie krijgen bij de strandwacht over zwemmersjeuk. De strandwachten spreken zoveel mogelijk mensen aan, die het water ingaan.

"Zwemmersjeuk is niet gevaarlijk. De zwemmersjeuk veroorzaakt een heftige huiduitslag, die eruit ziet als branderige pukkeltjes en blaasjes. De jeuk en uitslag kunnen na 12 uur alweer verdwijnen. Het is niet besmettelijk. Het is vooral voor kinderen wel erg vervelend."

Voorkomen
Bezoekers kunnen zwemmersjeuk voorkomen door niet te zwemmen in water waarvan bekend is dat mensen er zwemmersjeuk hebben gekregen. Na het zwemmen is het belangrijk om daarna goed af te spoelen in zoet natuurwater of onder de douche en daarna goed af te drogen.

Informatie over de kwaliteit van het zwemwater is te verkrijgen bij de provincie Noord-Holland via het gratis nummer 0800-102 13 00 of via www.zwemwater.nl. Tijdens openingstijden is informatie bij de gemeente te verkrijgen, via telefoonnummer 14 035. Voor informatie over gezondheidsklachten is de GGD bereikbaar op 035 692 62 22.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>