Vaccinatiegraad te laag in Huizen | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het ziet er soms niet zo uit, maar voor kinderen is een vaccinatie eigenlijk een cadeau, vindt jeugdarts Anjella Huijgen.
Het ziet er soms niet zo uit, maar voor kinderen is een vaccinatie eigenlijk een cadeau, vindt jeugdarts Anjella Huijgen. (Foto: Sander Heezen)

Vaccinatiegraad te laag in Huizen

  Zorg

HUIZEN Huizen heeft een vaccinatiegraad van 89.9 procent en dat is de laagste in de regio. Deze vaccinatiegraad is op 95 procent gesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om bijvoorbeeld mazelen uit te roeien. Hoe meer kinderen er zijn ingeënt, hoe beter degenen die niet zijn ingeënt zijn beschermd. Een zorgelijke ontwikkeling of niet?

Jeugdarts Anjella Huijgen van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek deelt de zorgen die er zijn, al wil zij niet overdrijven. "Dat er sprake zou zijn van een rampzalige situatie is echt onzin."

Stelt teleur
In de rest van de regio is de vaccinatiegraad ook niet hoog. Hilversum zit op 89,9 procent en stelt samen met Huizen het meest teleur. Alleen Weesp zit met 96 procent nog wel boven de grens.

Jeugd en Gezin vaccineert kinderen volgens het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bij elkaar opgeteld zijn dat vaccinaties tegen twaalf verschillende infectieziekten en in deze regio jaarlijks alleen al aan zuigelingen ruim 18.200 vaccinaties.

Daalt
Het percentage tweejarigen dat gevaccineerd wordt tegen ziekten als tetanus, polio, mazelen en kinkhoest daalt de laatste jaren echter. Momenteel is dit percentage zo'n 90 procent, zowel landelijk als regionaal.

Dat betekent overigens niet dat die 10 procent helemaal geen enkele vaccinatie krijgt. Het kan zo zijn dat ze een aantal prikken wel krijgen, benadrukt Huijgen.

Lees meer in de digitale versie van de krant


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>