Foto: Sander Heezen

Meningokokkenvaccinatie: 2000 jongeren uit 't Gooi krijgen prikkkie

  Zorg

BUSSUM - Maar liefst 2000 14-jarigen uit 't Gooi en de Vechtstreek zijn komende week uitgenodigd voor de meningokokkenvaccinatie in sporthal de Zandzee in Bussum. 

Het vaccin tegen meningokokkenziekte is een uitbreiding van het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP) dat sinds 1957 aan alle kinderen wordt aangeboden. In 2011 was de laatste uitbreiding van het programma met de vaccinatie tegen hepatitis B voor alle baby's.

Sinds 2015 is er een toename van meningokokkenziekte type W in Nederland, meldt Jeugd en Gezin. Daarom heeft de overheid dit jaar de keuze gemaakt om de meningokokken C vaccinatie – die al gegeven werd op de leeftijd van 14 maanden – aan te passen in een meningokokken ACWY variant. Tevens is besloten om 14-jarige tieners met dit vaccin te gaan vaccineren. Tieners zijn relatief vaker drager van de meningokokkenbacterie en hebben daarom meer kans op de ziekte, is de uitleg. 

Daarnaast dragen zij in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Om dit op korte termijn te realiseren volgt in 2019 een inhaalcampagne voor jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004. Het is de bedoeling dat eind 2019 alle 14 tot 18-jarigen zijn gevaccineerd. 

De 14-jarigen die maandag, dinsdag of woensdag worden gevaccineerd zijn geboren tussen 1 mei en 31 december 2004. 

Meer berichten