Op de huisartsenpost werken zeven triagisten. Zij staan bellers rustig en doortastend te woord en stellen vast hoe spoedeisend de klacht is.
Op de huisartsenpost werken zeven triagisten. Zij staan bellers rustig en doortastend te woord en stellen vast hoe spoedeisend de klacht is. Foto: Arno Massee

Huisartsenpost raakt overbezet

Zorg

HUIZEN - De huisartsenpost voor de regio Gooi en Vechtstreek raakt overbezet omdat veel mensen zonder ernstige klachten toch naar de spoeddienst bellen of langskomen. De huisartsen en triagisten van de huisartsenpost roepen op om toch vooral alleen bij spoed te bellen, wat ook geldt tijdens de komende feestdagen.

"We zijn géén huisartsenpraktijk", benadrukt huisarts en medisch hoofd van de huisartsenpost Wouter Blokhuis.

De regionale huisartsenpost, gevestigd bij Tergooi in Blaricum, is bedoeld voor spoedeisende zorg. Als de klacht kan wachten, moeten mensen gewoon naar hun eigen huisarts gaan. Maar mensen willen niet meer wachten, zo merken de medewerkers van de huisartsenpost. De gevolgen van deze mentaliteit zijn verstrekkend, volgens Blokhuis. "Vorig jaar rond kerst stonden de patiënten buiten de post omdat er binnen geen plek meer was", blikt hij terug. "De beschikbaarheid van zorg komt dan echt in gevaar."

Uitbreiden is geen optie.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant