Bij de test hoorde ook een fysiek gedeelte.
Bij de test hoorde ook een fysiek gedeelte. (Foto: Bob Awick)

Honderden 67- en 68-jarigen doen fittest voor senioren

  Zorg

HUIZEN - Senioren in de leeftijd van 67 en 68 jaar konden meedoen aan een fittest. Zij waren hiervoor benaderd door de gemeente.

Zo'n 260 meldden zich aan en deden vorige week vrijdag mee aan de test in Sporthal De Wolfskamer. Ook wethouder Maarten Hoelscher liet zich testen.

Uitslagen
"Gelukkig is de uitslag heel goed", zei de wethouder na afloop. Hij had net als alle deelnemers bij de ingang een mapje meegekregen waar al zijn uitslagen in konden worden genoteerd.

De test bestond uit vier delen. Er werd gekeken naar de gezondheid, onder andere door het meten van bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte.

Leefstijl
Vervolgens werd de leefstijl bekeken middels het meten van het gewicht, de body mass index en het vetpercentage rondom de organen.

Daarna volgde een fysieke test op kracht, uithoudingsvermogen en balans. Als laatste mochten de deelnemers aanschuiven bij een van de beweegmakelaars, die samen met de deelnemers bekeken wat er mogelijk is op het gebied van sport in Huizen.

Vervolgprogramma
Wanneer de deelnemers interesse hebben, kunnen zij aansluitend 10 weken deelnemen aan een sport- en beweegprogramma. Dit vervolgprogramma kost hen 50 euro.

"Het is goed om te weten hoe je ervoor staat", zegt Maarten. "Het is een soort apk." Als wethouder doet hij mee om het goede voorbeeld te geven, maar ook om in gesprek te komen met inwoners.

Oefeningen
Bijvoorbeeld met Rina en Gerard. Zij zijn getrouwd en hadden een jaar geleden zelf al de knop omgezet. Elke morgen na het ontbijt doen ze een half uur oefeningen om fit te blijven. Gerard heeft namelijk last van zijn rug.

De oefeningen kregen ze van de fysiotherapeut. Rina doet ook nog aan zumba en Gerard fietst. Door anders te eten zijn ze in een jaar tijd ook al 10 kilo afgevallen. "We willen gezond ouder worden. Binnenkort krijgen we ons zesde kleinkind", legt Rina uit.

Preventief
Een andere deelnemer vertelt dat de test hem toch wel tegenviel. Hij was 5 kilo aangekomen. Vroeger heeft hij veel geturnd. "Misschien ga ik wel meedoen met walking football", zegt hij. "Een mooie manier om preventief bezig te zijn", besluit Maarten.

Het sportaanbod voor senioren staat op  sportiefhuizen.nl .

Meer berichten