Wethouder Maarten Hoelscher prikte een jaar geleden de balonnen door van de SOA-poli bij de GGD in Bussum.
Wethouder Maarten Hoelscher prikte een jaar geleden de balonnen door van de SOA-poli bij de GGD in Bussum. (Foto: Bob Awick)

GGD Soa-poli krijgt 375 bezoeken in eerste jaar

  Zorg

REGIO - De GGD Soa-poli werd vorig jaar op Valentijnsdag op feestelijke wijze geopend door de Huizer wethouder Maarten Hoelscher. In het eerste jaar kwamen 375 mensen langs.

De Soa-poli, soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening oftewel geslachtsziekte, is opgezet om met name jongeren uit de regio Gooi en Vechtstreek een laagdrempelige mogelijkheid te geven om langs te komen met vragen en/of klachten rondom soa.

Spreekuur vol
Daan Kuypers, verpleegkundige seksuele gezondheid van de GGD. "Er is zeker iets te vieren na dit eerste jaar", zegt hij. "Elk spreekuur zit vol. De Soa-poli voorziet duidelijk in een behoefte", meldt Kuypers.

"Veel jongeren, maar ook mannen die seks met mannen hebben, weten het spreekuur te vinden. Meer dan de helft van de bezoekers is jonger dan 25 jaar. Zij komen omdat ze vragen hebben over seksuele gezondheid en/of zich zorgen maken om een soa."

Gerustgesteld
"Het merendeel van de bezoekers kon gerustgesteld worden. Vier op de vijf bezoekers die zich zorgen maakten, bleken geen soa te hebben. Bij 20% werd wel een soa vastgesteld."

"Met hen is een week later een vervolgafspraak gemaakt voor behandeling. De meest voorkomende soa is Chlamydia. Deze is goed te behandelen, maar kan zonder behandeling bij vrouwen tot onvruchtbaarheid leiden."

Anoniem
Gezien het gebruik van het spreekuur, concludeert de GGD dat het regionale soa-spreekuur in Bussum zeker in een behoefte voorziet. Het is anoniem en er zijn geen kosten aan verbonden.

"Nog beter is het natuurlijk om soa’s te voorkomen door Veilig te Vrijen. Ook daar kan de GGD advies over geven."

Afspraak
Elke donderdagmiddag wordt het spreekuur gehouden in samenwerking met GGD Flevoland op het GGD kantoor in Bussum. Mensen kunnen hiervoor een afspraak maken via de telefoon of website van de GGD .

Meer berichten