Een spandoek om iedereen te bedanken aan de gevel van De Marke - De Meenthoek.
Een spandoek om iedereen te bedanken aan de gevel van De Marke - De Meenthoek. (Foto: Bob Awick )
corona

Verzorgingstehuizen: zorgen om zieken en aan de andere kant hartverwarmende acties

  Zorg

HUIZEN - Verzorgingstehuizen in Huizen zijn al bijna drie weken afgesloten voor bezoekers. Een voorzorgsmaatregel die bij De Marke - De Meenthoek ervoor heeft gezorgd dat er nog geen mensen ziek zijn. Bij Voor Anker woedt echter de corona-uitbraak die er al eerder was toch nog voort. Aan de ene kant is er zorg voor en om de zieken en aan de andere kant ervaren verzorgingstehuizen ook hartverwarmende acties van inwoners.

Hoe het er voor staat bij De Bolder, is onbekend. Het tehuis maakt onderdeel uit van Vivium en die geeft geen specifieke informatie over bepaalde locaties. "Viviumbreed wonen er 1.500 mensen bij ons op 13 locaties. Vier mensen zijn positief op het coronavirus getest. Dat is heel spannend. Daarnaast zijn er ook mensen ziek waarbij het virus niet is vastgesteld. Deze mensen worden allemaal in isolatie verpleegd. De situatie is wel redelijk stabiel", vertelt een woordvoerder.

De Bolder
De Bolder sloot vrij snel hermetisch de deuren. "Dat was in het begin wel moeilijk. Soms waren er discussies aan de deur. Inmiddels zijn de mensen wel gewend aan de maatregelen en wordt er zoveel mogelijk aan bijvoorbeeld beeldbellen gedaan." Het tehuis vindt de bezoekjes van mensen die aan de deur bloemen, appeltaart of chocolade-eitjes komen brengen 'heel cool'. "Dat is heel opbeurend. We ervaren dat echt als een hart onder de riem. Dat wordt gewaardeerd."

Om de bewoners in deze tijden te vermaken, worden wat kleinschalige dingen georganiseerd. "Dat waren voordat het coronavirus uitbrak bijvoorbeeld concerten. Dat kan nu niet meer. We bieden nu wat meer een op een vertier en op kleinere schaal, zoals een buitenconcert. We krijgen ook veel aangeboden. Het is bijzonder om te zien hoe iedereen zijn schouders er onder zet."

De Marke - De Meenthoek
Bij De Marke - De Meenthoek zijn ze nog 'schoon'. "Wij hebben al vrij snel de deuren gesloten en zijn daar ook streng in. Boodschappen gaan bijvoorbeeld via een sluis. Zo proberen we het virus buiten de deur te houden", laat Hetty van der Linden weten. Bewoners leggen zich er ook wel bij neer dat er geen bezoek kan komen, maar ook hier is het soms wel eens moeilijk. "Er kwam een meneer zijn post halen, net toen zijn vrouw de was kwam brengen. Dan zie je tranen in iemands ogen, omdat ze nu geen contact kunnen hebben."

De tuin van het woon-zorghuis is inmiddels met een hek afgesloten en biedt met het mooie weer in ieder geval een plek om even buiten van de zon te genieten. "Op ruime afstand van elkaar. Dat gaat goed. Mensen kunnen dan ook even met elkaar praten. Er was laatst ook een draaiorgel. Dat was heel gezellig." In De Marke - De Meenthoek wonen zowel zeer actieve zelfstandige ouderen als mensen met dementie en alles er tussen in. "Iedereen moet zich wel aan hetzelfde strenge regime houden, maar dat gaat goed."

Restaurant open
Het restaurant is er ook nog gewoon open. "Ook hier hebben we meer ruimte tussen de tafels gecreëerd, zodat het verantwoord is. Mensen kunnen verspreid over de dag hier komen eten. Dat geeft dan ook meteen weer een stukje gezelligheid. Aan het raam komt nog wel eens familie even zwaaien. Die houden we wel op afstand. Zelf zie ik mijn vader van 86 ook niet meer."

Het centrum was de eerste die een stapel kaarten kreeg van de 1.000kaartenactie. "Dat was voor sommige inwoners wel vreemd in het begin. Die moesten we wel uitleggen wie dan een kaart had gestuurd, want dat was dan geen vriend of een kennis, maar een onbekende en zelfs soms anoniem. Toen ze het door hadden, vonden ze het wel heel lief."

Voor Anker
Bij Voor Anker werd zo'n twee weken geleden juist wel een corona-uitbraak geconstateerd. "Die uitbraak is er nu eenmaal en daar moeten we mee omgaan", zegt directeur Irna Hoiting. Toen werden twee afdelingen afgesloten en in isolatieverpleging gezet. "Het virus is niet buiten deze afdelingen geconstateerd, maar er zijn wel meer mensen ziek geworden. We gaan daarom nu wel een afdeling speciaal inrichten voor coronapatiënten." Tot nu toe heeft het verzorgingstehuis genoeg beschermende kleding en middelen, "maar alle zeilen moeten wel worden bijgezet". Hoiting vindt het prettig dat nu in ieder geval het personeel op het coronavirus getest gaat worden. Dan is er tenminste zekerheid.

Waar aan de ene kant hier zorgen zijn om de zieken, gaat aan de andere kant het leven in Voor Anker zoveel mogelijk door voor de andere bewoners en zijn hier ook hartverwarmende acties. "We krijgen vanuit alle hoeken en gaten over het hele land steun. Bloemen van de medewerkers van de KLM, lekkere dingen en kaartjes. Dat is fantastisch." Voor bewoners zijn er inmiddels ook bezoekhoekjes gecreëerd. "Met glas er tussen, waar mensen ieder aan hun eigen kant met koffie, toch even met elkaar kunnen praten. Ook is hier al een hoogwerker geweest, waar mensen uit hebben staan zwaaien. Niet nieuw in Nederland, maar wel bijzonder en creatief om zo toch even met familie contact te hebben, want dat is belangrijk, ook voor de dementerende mensen die hier ook wonen."

Meer berichten