Een van de bewoners met bezoek van familie in de omgebouwde container.
Een van de bewoners met bezoek van familie in de omgebouwde container. Foto: Bob Awick

Via speciale container bezoek weer mogelijk voor bewoners De Marke - De Meenthoek

Zorg corona

HUIZEN - Denken in mogelijkheden blijkt een sterk punt in Nederland. Toen zorgpersoneel van De Marke - De Meenthoek lucht kreeg van een bedrijf dat containers ombouwt om bezoek aan mensen in verzorgingstehuizen mogelijk te maken, gingen ze er meteen mee aan de slag. Sinds gisteren is daardoor bezoek weer mogelijk voor de bewoners.

"We hebben hier 50 bewoners met zorg, de overige 80 hebben dat niet, maar die moesten ook binnen blijven. Ze hebben al vijf weken geen bezoek meer mogen ontvangen. Het is dan zo mooi om te zien dat het dan weer kan in ons 'praathuis'. Zo noemen we de container", zegt Trudy van der Wel, participatiecoach bij het woon-zorgcentrum.

Glazen wand
Vorige week donderdag hebben ze zich aangemeld voor een container. "Die moest daarvoor natuurlijk geschikt gemaakt worden. Er moest een glazen wand in en een deur aan beide kanten", legt ze uit. "Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar mensen die het konden begeleiden en zijn we familieleden gaan benaderen."

"We hebben alle activiteitenbegeleiders hier ingeschakeld en ook een oproep gedaan via de gemeente en vrijwilligerscentrale voor extra hulp. We wilden kijken of we dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur bezoek op deze manier mogelijk kunnen maken. Dat is gelukt", zegt ze blij.

Twee familieleden
Elk bezoek mag een half uur duren en er mogen dan twee familieleden langskomen. "Ze kunnen buiten wachten bij het hek dat nu om de binnentuin staat. Daar worden ze opgehaald. Het pad leidt ze dan naar de container. Aan de andere kant zorgt iemand er voor dat de bewoner de container in komt. Dat is met een rolstoel nog best wel lastig, want het is een hoge drempel, daar moeten we nog iets voor bedenken."

De container heeft een huiselijke inrichting gekregen en ziet er zo van binnen gezellig uit. Via een babyfoon praten de mensen met elkaar. "Na een half uur moet de familie zelf met de ontsmettingsmiddelen die ruim voldoende aanwezig zijn hun kant schoonmaken. Wij doen dat dan aan de kant van de bewoner. Daar hebben we een kwartier de tijd voor. Dan is het alweer tijd voor het volgende bezoek."

Doet hen zo goed
Ook mensen van de gesloten afdeling, waar dementerenden wonen, kunnen op deze manier bezoek krijgen. "Als je dan het gezicht van die mensen ziet ... dan weet je waarom we dit doen. Het doet hen zo goed. We doen ook wel aan beeldbellen met de bewoners, maar dan kan natuurlijk niet op tegen zo'n bezoek."

Het geld om de container in de tuin neer te zetten heeft het personeel gevonden in het fonds 'Waardigheid en trots' dat het woon-zorgcentrum heeft. "Normaal organiseren we ook nog uitjes, die kunnen nu niet doorgaan en dat geld kunnen we hiervoor gebruiken." De kosten zijn 2.000 euro voor vier weken en per week daarna nog eens 500 euro. Geld dat graag wordt uitgegeven om bezoek weer voor de bewoners mogelijk te maken.

Uit de krant