Binnen in een van de ruimtes is met een scherm een Praathuis gecreëerd waar bewoners weer op ooghoogte met familie kunnen praten.
Binnen in een van de ruimtes is met een scherm een Praathuis gecreëerd waar bewoners weer op ooghoogte met familie kunnen praten. (Foto: De Bolder)
corona

Elkaar weer in de ogen kijken dankzij ‘Praathuis’ in De Bolder

  Zorg

HUIZEN - Familie kan sinds vorige week weer op ooghoogte bijpraten met familie in De Bolder aan de Akkerweg. Dit na wekenlang contact via (beeld)bellen, een bezoekje onder aan het raam of zelfs via een hoogwerker. Bij De Ruyterstraat is inmiddels een speciale bezoekerscabine geplaatst, die bezoek op deze manier ook mogelijk maakt. 

Sinds de start van de coronacrisis is volgens de richtlijnen van de overheid een bezoek aan het verpleeghuis niet toegestaan. “Dat is heel belangrijk voor de veiligheid van onze medewerkers en bewoners, maar tegelijkertijd natuurlijk ook heel verdrietig voor familie”, vertelt Marius van de Veen, locatiemanager van De Bolder.

Veilige manier
“En dus hebben we gezocht naar een oplossing waardoor de bewoners op een veilige manier familie of naasten kunnen ontmoeten. We hebben hiervoor een speciale scheidingswand gemaakt in ons Praathuis, een soort bruin café waar we normaal gesproken bijvoorbeeld activiteiten organiseren."

"Aan beide kanten staan tafeltjes met stoelen. Onze collega’s brengen de bewoners van binnenuit naar het Praathuis. De bezoeker kan via een buitendeur het Praathuis binnengaan. Dit is bereikbaar via de parkeerplaats en dus volledig afgeschermd van de binnenruimtes."

Schoongemaakt
"Het bezoek duurt maximaal een half uur en daarna wordt de ruimte aan beide kanten van de scheidingswand zorgvuldig schoongemaakt, zodat het volgende bezoek weer veilig kan plaatsvinden.”

“Familie is heel erg dankbaar voor deze nieuwe bezoekmogelijkheid. Natuurlijk is er begrip voor de maatregelen van de overheid en begrijpt iedereen hoe belangrijk het is dat we deze goed opvolgen. Maar zij missen het contact met hun naaste natuurlijk enorm. Het bezoek via het Praathuis vervangt natuurlijk nog steeds niet het échte contact, maar het brengt contact wel weer een stapje dichterbij. En dat is natuurlijk heel belangrijk.”

Emotioneel
Ook door bewoners wordt er over het algemeen goed op het bezoek via het Praathuis gereageerd, hoewel het voor sommigen ook wel vreemd en emotioneel is. “Aan mensen met dementie kun je de situatie niet altijd goed uitleggen, waardoor ze soms ook niet goed begrijpen waarom dit op deze manier gaat."

"We letten dan ook heel goed op wat dit bezoek met de bewoners doet en spelen daar goed op in. Dat gaat in nauw overleg met familie. Over het algemeen is iedereen vooral blij om elkaar weer even op ooghoogte te kunnen zien."

Meer berichten