<p>Ondanks een toezegging van bestuursvoorzitter Janneke Brink-Daamen van het Tergooi ziekenhuis ontvangen niet alle werknemers een bonus van 1.000 euro netto.&nbsp;</p>

Ondanks een toezegging van bestuursvoorzitter Janneke Brink-Daamen van het Tergooi ziekenhuis ontvangen niet alle werknemers een bonus van 1.000 euro netto. 

(Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché)
corona

FNV: Tergooi ziekenhuis komt belofte zorgbonus niet na

  Zorg

REGIO - Ondanks een toezegging van bestuursvoorzitter Janneke Brink-Daamen van het Tergooi ziekenhuis in de Gooi- en Eemlander van 10 oktober, ontvangen toch niet alle 2.600 medewerkers van het ziekenhuis in november de zorgbonus van 1.000 euro netto op hun loonstrookje. Dat meldt de werknemersvereniging FNV.

Via een intranetbericht komt het bestuur terug op dit besluit, waardoor slechts 1.036 medewerkers deze maand in aanmerking komen voor de bonus. FNV Zorg & Welzijn heeft de Raad van Bestuur in een brief opgeroepen om ook openlijk excuses aan te bieden aan al die medewerkers voor wie de belofte nu niet wordt nagekomen. Ook omdat de belofte van het Tergooi ziekenhuis, om het verschil zelf bij te leggen, als voorbeeld wordt gebruikt voor andere zorginstellingen in de media.  

Klap in gezicht
Afgelopen oktober gaf Brink-Daamen, met alle goede intenties, aan niet op Den Haag te willen wachten en het risico te nemen om iedereen de beloofde zorgbonus uit te keren in november. “Maar datzelfde financiële risico wordt nu als argument gebuikt om alleen die medewerkers de bonus uit te keren die volgens de lijst van VWS ervoor in aanmerking komen”, zegt Mitchell Hoogenhout, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn.

Als je via de pers een dergelijke belofte naar buiten brengt, dan schep je daar bepaalde verwachtingen mee bij de medewerkers. Nu krijgen ze weer een klap in het gezicht. Is het niet uit Den Haag dan nu via hun eigen werkgever. Het zou het Tergooi sieren om via diezelfde pers hun bijgestelde besluit, met excuses kenbaar te maken.”

Risico
De FNV begrijpt dat een financieel risico van 2,5 miljoen euro heel hoog is voor het ziekenhuis en dat als dit geld niet wordt vergoed vanuit VWS dit ergens anders vandaan moet komen.

Hoogenhout: “Het is gewoon geen slimme zet geweest om van de daken te schreeuwen dat alle 2.600 medewerkers de bonus in november zouden krijgen, terwijl het nog niet zeker is of de aanvraag voor alle medewerkers gehonoreerd wordt vanuit Den Haag.”

Tweestrijd
De vakbond noemt dit voorval het zoveelste voorbeeld van verdeeldheid die de zorgbonus met zich meebrengt. In de hele zorgsector heeft de toekenning van de zorgbonus tot een tweespalt geleid binnen allerlei instellingen van ziekenhuis tot verpleeghuis tot in de kraamzorg.

Hoogenhout: “Het leidt tot meer chaos dan vreugde op de werkvloer. Werkgevers moeten de onmogelijke keuze maken welke werknemer wél en welke niet een bonus zou krijgen, terwijl zij samen een keten van goede zorg vormen. Van IT-er tot schoonmaker tot verpleegkundige. Bovendien brengt het een enorme administratieve last met zich mee, waar de zorg simpelweg geen tijd voor heeft op dit moment.”

Ruimhartig
De FNV vindt dat alle werkgevers binnen zorg & welzijn voor hun personeel ruimhartig de bonus moeten aanvragen in Den Haag. “Samen hebben ze een uitzonderlijke prestatie geleverd - en doen dat nog steeds - met gevaar voor eigen gezondheid. Hierin geeft het Tergooi ziekenhuis een mooi voorbeeld aan andere werkgevers. Maar doe vooraf geen beloftes die je mogelijk niet na kunt komen”, zegt Hoogenhout.

Meer berichten