<p>Meneer Schaap is mantelzorger van zijn vrouw en kreeg ook een verrassing.</p>

Meneer Schaap is mantelzorger van zijn vrouw en kreeg ook een verrassing.

(Foto's: Versa Welzijn)

Mantelzorgers Huizen niet vergeten

  Zorg

HUIZEN - Veel mantelzorgers in Huizen zijn vorige week op een rond 10 november, de dag van de mantelzorg, aan de deur verrast met een speciale uitgave van de Mantelzorgkrant en een kleine attentie. Deze zijn uitgereikt door enkele sociaal werkers van Versa Welzijn.

Bij de Mantelzorgkrant was tevens het aanvraagformulier voor het Mantelzorgcompliment gevoegd. Dit is een geldbedrag van maximaal 150 euro, aan te vragen bij de gemeente. Hiermee worden de mantelzorgers extra bedankt voor hun inzet. Mantelzorgers besteden meer dan gebruikelijk tijd en inzet voor hun dierbare.

Plannen voor een dag vol gezelligheid en ontmoetingen met andere mantelzorgers konden dit jaar vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. Daarom werd er dit jaar op een andere manier aandacht aan mantelzorgers besteed. Het gebaar om ze even in het zonnetje te zetten en te laten weten dat er aan hen wordt gedacht, werd door de mantelzorgers zeer gewaardeerd.

Langere tijd
Een van hen is Ina Nijst (77). Zij is al langere tijd mantelzorger van haar man, die dementie heeft, erg onrustig slaapt, en afhankelijk is van haar zorg. Het gaat goed met Ina. Ze weet hoe belangrijk het is om goed voor zichzelf te blijven zorgen: de vroege ochtend is voor haarzelf, lekker in de tuin werken of rustig wat lezen.

De verdere dag is voor de zorg voor haar man, met veel liefde en geduld. Soms samen erop uit met de rolstoel met duwondersteuning. Of ze gaan eens met familie een paar dagen weg naar een mooi vakantiehuisje. Ze kijkt uit naar een gezellige dag van de mantelzorg volgend jaar.

Met liefde
Ook meneer Schaap (81) kreeg bezoek. Hij is mantelzorger van zijn vrouw. Zij heeft de ziekte van Alzheimer. Hij doet de zorg graag en met liefde. Nadat zijn vrouw een keer gevallen is, durft hij haar niet meer alleen te laten. Daarom doen ze alles samen, zoals de boodschappen.

Meneer is zelf goed gezond en heel handig, waardoor hij tussen het zorgen door het huis en de tuin kan bijhouden. Mevrouw plaatst trots een kanttekening bij het verhaal: zij doet het koken, dus zij zorgt ook voor haar man. Ze zorgen dus voor elkaar.

Mantelzorgkrant
Wie ook mantelzorger is maar geen Mantelzorgkrant of formulieren voor de aanvraag voor het mantelzorgcompliment heeft ontvangen, kan contact opnemen met Versa Welzijn: Marjolijn van Hilten via 06-30098672 of Anneke van der veer via 06-11079110.

Ina Nijst met de speciale uitgaven van Mantelzorger en cadeautje.

Meer berichten