Een voorbeeld van een AED in een buitenkast.
Een voorbeeld van een AED in een buitenkast.

Maatregelen om te voorkomen dat AED’s niet kunnen worden gebruikt

Zorg

HUIZEN - De gemeente Huizen gaat maatregelen nemen om te voorkomen dat AED’s niet kunnen worden gebruikt. Dit nadat op vrijdag 5 februari de AED uit de kast bij de Zenderkerk niet eruit kon worden gehaald door de pincode te gebruiken.

“Erg verdrietig voor de betrokkenen”, meldt wethouder Maarten Hoelscher in de memo hierover aan de gemeenteraad. De persoon met een hartstilstand waarvoor men het apparaat wilde gebruiken is namelijk overleden, ook al is niet duidelijk of de AED hier uitkomst had kunnen brengen.

Onderzoek
“Naar aanleiding van deze gebeurtenis hebben we onderzocht of onderhoud en controles tijdig zijn uitgevoerd en wat we kunnen doen om herhaling te voorkomen”, laat de wethouder verder weten. Uit dit onderzoek blijkt dat op 17 december 2020 de betreffende AED een jaarlijkse onderhoudsbeurt heeft gehad en is goedgekeurd. Daarnaast is op 18 januari nog de maandelijkse controle van de gemeente geweest.

“Zodra bekend werd dat de kast van de AED bij de Zenderkerk op 5 februari niet openging met de pincode is deze buiten gebruikt gesteld. Na het resetten van de pincode en controle door de gemeente is de AED weer op actief gezet. De exacte oorzaak van het niet opengaan van de kast hebben we niet kunnen achterhalen. Mogelijke oorzaken zijn een onderbreking van de stroomvoorziening of extreme temperatuurverschillen.”

Generieke code
“Uit contact met Medicare, de leverancier van de buitenkasten van de AED’s, is gebleken dat de roestvrijstalen kasten ten minste 15 jaar goed moeten functioneren zonder onderhoud. De betreffende buitenkast is 8 jaar oud. Ook heeft de leverancier aangegeven dat wanneer de kast door een storing niet geopend kan worden met de pincode (wat niet eerder is voorgekomen), de kast alsnog geopend kan worden door het intypen van een generieke code.”

De gemeente zal naar aanleiding van het voorval een aantal acties ondernemen. Zo zullen de AED’s en kasten bij temperaturen rond en onder het vriespunt wekelijks gecontroleerd worden op basis van het advies van Medisol. Daarnaast wordt electronica van buitenkasten ouder dan 15 jaar preventief vervangen, ook al is dat volgens de leverancier Medicare niet nodig zo lang de kast bij de maandelijkse controles geopend kan worden met de pincode.

Nog meer zekerheid
“In maart 2021 inventariseren we hoe oud alle bestaande kasten in het dekkend netwerk zijn en aan de hand daarvan gaan we een voorstel doen met betrekking tot vervanging.” De software van de buitenkasten met pincodes laat de gemeente updaten door leverancier Medicare. “We ontvangen hier begin maart een offerte voor. Omdat het een stabiel systeem is, is het updaten eigenlijk niet nodig. Met het uitvoeren van een update hebben we echter nóg meer zekerheid voor een optimale stabiliteit en lage storingsgevoeligheid van de buitenkasten met het pincodesysteem.”

In de eerste week van maart test de gemeente bovendien bij 3 AED’s of het intoetsen van de generieke code inderdaad alleen werkt bij een storing waardoor de pincode niet werkt. “Dit doen we door de stroom bewust af te koppelen. Zo ja, dan brengen we in de loop van maart stickers met de generieke code aan op de AED-buitenkasten. Wanneer onverhoopt blijkt dat de generieke code altijd werkt (dus ook zonder storing), dan zullen we de betrokken AED-vrijwilligers informeren over het gebruik van de generieke code om mogelijk vandalisme via een sticker met code op de kast te voorkomen.”

Uit de krant