Tante Co helpt De Marke - De Meenthoek met ontdekken wat bewoners willen.
Tante Co helpt De Marke - De Meenthoek met ontdekken wat bewoners willen. Foto: Bob Awick

Tante Co helpt De Marke - De Meenthoek met wat bewoners willen

Zorg

HUIZEN - Tante Co is een digitaal meetinstrument waarmee De Marke - De Meenthoek kan leren wat er speelt onder de bewoners van woonzorgcentrum met als doel hun welzijn verbeteren.

Op een centrale plek staat Tante Co, dat is een zuil met interactief scherm.
Met het interactieve scherm stelt het woonzorgcentrum vragen om zo de klanttevredenheid en welzijn van de bewoners te kunnen meten om op basis van de antwoorden de omstandigheden direct te verbeteren.

Dagelijkse leven
“Het zijn vragen die relevant zijn op het gebied van welzijn en het dagelijks leven zoals activiteiten, eten en drinken of waar ze tegen aanlopen in de leefomgeving. Deze vragen stellen we het hele jaar door en houden zo Tante Co actueel en aantrekkelijk”, laat De Marke - De Meenthoek weten. Een bewoner of bezoeker kan het scherm aantikken en de vragen simpel beantwoorden. “Als een oudere het niet begrijpt, leggen wij het graag uit.”

“We stellen verschillende soorten vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen of er eenzaamheid is onder de bewoners, waar ze gelukkig van worden, persoonlijke gesteldheid, aan welke activiteiten ze willen deelnemen, maar ook over een wat een leuk thema is voor een themaweek.”

Nieuw menu
“De kok van ons restaurant kan met een vraag komen als hij bijvoorbeeld inspiratie nodig heeft voor een nieuw menu. De vragen komen in het systeem en de bewoners kunnen dan kiezen uit vier plaatjes met gerechten. Als er een meerderheid uitkomt, gaat de kok dat gerecht maken.”

“Een andere vraag kan zijn welke koek de bewoners het lekkerste vinden. Op het scherm komt deze vraag te staan met vier plaatjes van soorten koekjes op het scherm die je aan kunt klikken. Als de meesten op stroopwafels hebben gedrukt dan krijgt de bewoner bij een kopje koffie een heerlijke stroopwafel.”

Tuin
“Zo is vorig jaar de tuin opgeknapt en hoorden we in de wandelgangen dat niet iedereen tevreden was over de tuin. Met Tante Co stellen we dan de meerkeuze vraag: wat zou u nog graag zien in de tuin?’ Je kunt die vraag dan beantwoorden aan de hand van tekst en plaatje. Bijvoorbeeld: ik zie graag vogelhuisjes, ‘ik wil meer bloemen of dieren.”

“Als blijkt dat bewoners graag dieren zien dan gaan we kijken hoe we dat invullen. Met Tante Co kunnen we de bewoners op een positieve manier betrekken bij wat er speelt en kunnen ze hun eigen mening over vraagstukken geven zodat ze weten dat ze gehoord worden.”

Spelletjes
Nadat de vragen beantwoord zijn kunnen bewoners ook spelletjes spelen met Tante Co. Bijvoorbeeld vier op een rij, puzzel of geheugenspelletjes. Met deze spelletjes stimuleren de bewoners ook de hersenactiviteit en blijven ze actief. ”We hebben Tante Co nu twee weken en we kijken uit naar het eerste rapport zodat we direct aan de slag kunnen.”

Uit de krant