Het team dat afgelopen zaterdag flyerde in Winkelcentrum Oostermeent.
Het team dat afgelopen zaterdag flyerde in Winkelcentrum Oostermeent. Foto: Stichting Geen Drugs-Wel Leven

Anti-lachgas-actie in Winkelcentrum Oostermeent

Zorg

HUIZEN - Vrijwilligers van de Stichting Geen Drugs-Wel Leven hebben afgelopen zaterdag geflyerd in Winkelcentrum Oostermeent. Doel was om mensen te informeren over de risico’s van lachgas en drugs.

Verschillende buurtbewoners reageerden positief op de actie van Geen Drugs-Wel Leven. “Goed dat jullie dit doen”, kreeg het team te horen en: “Ja, ik heb veel last van het drugsgebruik in mijn buurt, maar meer durf ik daar niet over te zeggen.”

Verslaafd geweest
Het team sprak ook met iemand die meer dan veertig jaar verslaafd is geweest maar nu al twee jaar clean is. Ze was op haar zevende al begonnen met het roken van jointjes. “Thuis was het normaal om te blowen; het lag altijd op tafel”, vertelt ze, “en mijn ouders moedigden me aan.”

“Maar later ging het van kwaad tot erger, ik had steeds zwaardere middelen nodig, tot heroïne aan toe. Jongeren moeten er gewoon niet aan beginnen”, doelt ze op lachgas, “want het krijgt je in de greep.”

Centrum
Ze zou het liefst zien dat de Gemeente Huizen investeert in een centrum waar jongeren voorlichting krijgen en terecht kunnen om in gesprek te gaan over drugsproblematiek. “Ik merk echter dat men terughoudend is hierin. Er is een soort moedeloosheid, omdat het drugsprobleem te groot lijkt om er nog iets aan te doen.”

Stichting Geen Drugs-Wel Leven pleit in ieder geval voor meer voorlichting. “Eerlijke en juiste voorlichting over lachgas en drugs in het algemeen. Niet met een verwijtend vingertje dat je geen drugs moet nemen, maar goede informatie over wat drugs in je lichaam doet; waarom het zo verslavend is, en wat de gevolgen op de langere termijn kunnen zijn”, aldus de stichting.

Vaak onderschat
De stichting maakt zich zorgen over de toekomst van de jeugd. Gerbrig Deinum, vrijwilligster bij de stichting legt uit waarom: “De gevolgen van drugsgebruik op de langere termijn worden vaak onderschat. Wanneer je psychosegevoelig bent kun je bijvoorbeeld jaren later nog een psychose krijgen.”

De voorlichtingscampagne van Geen Drugs-Wel Leven maakt deel uit van de internationale campagne Drug Free World, opgericht vanuit Scientology International. Kern van de campagne is een volledig lespakket met boekjes en korte filmpjes over verschillende soorten drugs. “Scientology oprichter L. Ron Hubbard verklaarde al in 1969 dat ‘drugs weleens het meest destructieve element zou kunnen zijn voor onze samenleving’.”

Destructieve gevolgen
Gerbrig Deinum: “Kijken we naar Nederland, dan zien we de destructieve gevolgen van drugs overal om ons heen. Los van alle criminaliteit, milieuvervuiling en verharding van de onderwereld, zorgt drugs ook dichter bij huis voor kleine en grote drama’s. Denk daarbij alleen al aan de meer dan 60 jongeren die in een rolstoel zijn beland na overmatig lachgasgebruik…”

Stichting Geen Drugs-Wel Leven is van mening dat drugsgebruik niet zonder risico is en dat we af moeten van het idee dat het erbij hoort. Een van de belangrijkste manieren om deze trend te doorbreken is ervoor te zorgen dat drugs niet meer normaal wordt gevonden en dat jongeren kiezen voor een drugsvrij leven.

Drugseducatie
Volgens Gerbrig Deinum is Zweden daarin een goed voorbeeld. “Daar lijkt na 25 jaar drugseducatie op scholen het tij nu te keren en zie je steeds meer jongeren die drugs niet cool vinden. Dat moet in Nederland ook mogelijk zijn.”

Uit de krant