'Het zorglandschap in de regio Gooi & Vechtstreek en Almere verandert.'
'Het zorglandschap in de regio Gooi & Vechtstreek en Almere verandert.' Foto: Pexels

Zorginstellingen slaan handen in elkaar voor kwetsbare doelgroepen en ouderen

Zorg

REGIO - Tien verpleeg- verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen (VVT) en Zilveren Kruis slaan de handen ineen voor toekomstbestendige zorg voor kwetsbare doelgroepen en ouderen in de Gooi & Vechtstreek en Almere.

Dit houdt in dat zij de komende vier jaar aan de slag gaan met het mogelijk maken van de ziekenhuis verplaatste zorg, het verpleeghuis thuis en de bemensing hiervan.

Groeiende zorgvraag
De instellingen en Zilveren Kruis willen met deze transformatie een deel van de groeiende zorgvraag in de regio opvangen.

Daarnaast hopen ze bij te dragen aan het toegankelijk en betaalbaar houden van zorg in de toekomst. Godfried Verkerk tekende op 25 november namens de Raad van Bestuur van Vivium Zorggroep.

Zorglandschap veranderd
Godfried Verkerk: “Het zorglandschap in de regio Gooi & Vechtstreek en Almere verandert. Het aantal ouderen stijgt de komende jaren sterk en de zorgvraag wordt complexer in de regio Gooi & Vechtstreek.”

“Tegelijkertijd hebben we te maken met krapte op de arbeidsmarkt, terwijl de vraag naar medewerkers groter wordt.”

Stevige uitdagingen
De VVT-organisaties staan in de regio voor stevige uitdagingen. Godfried Verkerk: “Daarom zetten we de komende jaren gezamenlijk nog meer in op trainen en opleiden, dan we nu al doen. Maar er is meer. De zorgorganisaties zijn steeds beter in staat om zorg bij mensen thuis leveren, ook als de vraag complex is.”

“Het ‘ziekenhuis thuis’ vergt meer specialistische en complexe expertise van wijkteams. En het ‘verpleeghuis thuis’ doet een extra beroep op de regiefunctie van het wijkteam. Daarnaast bieden innovatieve toepassingen en nieuwe manieren van werken kansen voor de toekomst.”

Langer thuis
Georgette Fijneman, directievoorzitter, tekende namens Zilveren Kruis. Zij vertelt: “In ons verkiezingsmanifest en ons appèl ‘alle ouderen een gezond thuis’ brengen wij de boodschap dat het mogelijk maken om ouderen langer thuis te laten wonen en het versnellen van de beweging van zorg naar huis essentieel zijn om ons zorgstelsel toekomstbestendig te maken.”

“Maar geen zorgaanbieder of verzekeraar kan dat alleen voor elkaar krijgen. We moeten het samen doen. En dat is juist de kracht van dit programma, gezamenlijkheid. Er kunnen zo dus echt stappen worden gezet.”

De deelnemende zorgorganisaties uit de regio zijn: HilverZorg, Vivium Zorggroep, Inovum, Amaris Zorggroep, King Arthur Groep, Zorggroep Almere, De Oude Pastorie, Nusantara, LZorg, Rosa Spier Huis.

Uit de krant

Voorproefje Nieuwsblad voor Huizen Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief