Mensen worden uitgedaagd in januari alcoholische drankjes te laten staan.
Mensen worden uitgedaagd in januari alcoholische drankjes te laten staan. Foto: IkPas

IkPas: maand januari geen alcohol drinken

Zorg

REGIO - De landelijke actie IkPas gaat op 1 januari weer van start. Mensen worden opgeroepen een maand geen alcohol te drinken.

Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven. 

Drinken
Ruim acht op de tien volwassenen in de regio Gooi en Vechtstreek drinken wel eens alcohol. Bijna een op de vijf volwassenen in de regio drinkt overmatig.

Vrouwen meer dan zeven glazen per week, mannen meer dan veertien glazen per week. Af en toe een glas alcohol drinken kan ongemerkt overgaan in een gewoonte. 

Doorbreken
IkPas kan helpen om deze gewoonte te doorbreken. Deelnemers aan IkPas worden zich bewuster van de keuze die ze kunnen maken om wel of niet te drinken.

De ervaring leert dat meedoen aan IkPas het nodige oplevert. Zo voelt 62 procent zich fysiek fitter, slaapt 55 procent beter en verliest 32 procent gewicht. Aanmelden kan via www.ikpas.nl.

Tips en recepten
Deelnemers van IkPas ontvangen tijdens de alcoholvrije periode informatie, tips en recepten voor alcoholvrije drankjes. In Gooi en Vechtstreek deden vorig jaar ruim 600 mensen met de actie mee.

Voor sommige mensen is een maand geen alcohol drinken moeilijker dan ze van tevoren dachten. Meer informatie over extra ondersteuning is daarom te vinden op www.ggdgv.nl/ikpas..

Uit de krant