Mensen gezocht voor pilot

Nieuw soort Maatje Vrijwilligerscentrale Huizen biedt informele zorg

16 dec 2021, 17:31 · leestijd 3 minuten Zorg
Jolanda Westrum (l) van de vrijwilligerscentrale en Anneke Kooij van Vivium.
Jolanda Westrum (l) van de vrijwilligerscentrale en Anneke Kooij van Vivium. Foto: Carin van den Berg

Vrijwilligerscentrale Huizen zoekt mensen die een Maatje willen zijn van iemand die ook zorg aan huis heeft. “De maatjes gaan zoals wij dat noemen informele zorg bieden en die leiden we daar ook voor op”, laat directeur Jolanda Westrum van de vrijwilligerscentrale weten.

Dit houdt niet in dat deze vrijwillige Maatjes zorgtaken krijgen, maar wel dat zij in een teamverband opereren met een zorgverlener, eventueel mantelzorgers en andere betrokkenen. “We zijn hier al langer mee bezig want we zien dat bij onze vrijwillige Thuishulp steeds meer aanvragen komen in deze categorie. Dit komt omdat mensen steeds langer thuis blijven wonen.”

Vanuit die vraag en het ontbreken van een verdieping van dit soort hulp in de zogeheten Regionale Zorgvisie is het balletje gaan rollen. “We zien steeds complexere hulpvragen binnenkomen van organisaties als Versa Welzijn, Amaris, Vivium, Quintus, De Oude Pastorie, mantelzorgers en het Wmo-loket. We voorzien dat dit een groot probleem wordt in de toekomst, als we nu niets doen.”

Mid..