De eerste kandidaten van de opleiding.
De eerste kandidaten van de opleiding. Foto: Regionale Zorgacademie

Eerste kandidaten Regionale Zorgacademie van start

Zorg

REGIO - De eerste groep opleidingskandidaten is dinsdag 1 maart gestart binnen de Regionale Zorgacademie Gooi-Vechtstreek-Almere. De kandidaten volgen eerst een verkorte opleiding tot Verzorgende in de ouderenzorg, omdat er een grote behoefte is aan zorgmedewerkers in de regio. 

Tien zorgorganisaties uit de regio en vijf onderwijspartners verzorgen de opleiding en werk-leerplekken.

In de praktijk
De eerste groep zij-instromers volgt een verkorte opleiding van 18 maanden voor Verzorgende IG niveau 3. De kandidaten werken in de praktijk en in een online leeromgeving. Hierbij maken ze gebruik van innovatieve digitale middelen zoals Google glass.

Iedere kandidaat krijgt daarnaast coaching-on-the-job. Tijdens de opleiding lopen de kandidaten ook een stage bij een andere ouderenzorgorganisatie in de regio.

Woonwinkel
Yvonne Groen (48) werkte tot voor kort in een woonwinkel en wil graag werk met meer betekenis. “Mijn werk in de woonwinkel ging alleen maar over mooie spullen. Ik heb mij aangemeld voor de opleiding Verzorgende omdat ik de tijd om te leren flexibel kan indelen.”

“Het spreekt mij ook aan dat ik kan kiezen bij welke ouderenzorgorganisatie in de regio ik zou willen werken.”

ZZP’er
Roxane Schreiber (35) werkt als zzp’er in de culturele sector en organiseert evenementen. Door de Coronacrisis was het in deze sector niet gemakkelijk het hoofd boven water te houden.

Roxane: “Ik ben via een uitzendbureau gaan werken voor verpleeghuizen. Ik ging nadenken over hoe je met ouderen omgaat in de samenleving. Dat raakt mij later ook.”

“Toen ben ik bewust op zoek gegaan naar een werk-leer baan in de zorg. Deze opleiding duurt maar 18 maanden en ik ben gewend zelfstandig te werken. Je kan in deze werk-leerbaan de theorie direct in de praktijk toepassen en testen. Dat past bij mij.”

Loopbaan
Vanaf maart 2022 starten de eerste zij-instromers ook hun loopbaan in de ouderenzorg. Eerst leidt het leer- en loopbaantraject hen op tot een baan op niveau 3, maar op termijn kan de kandidaat zijn/haar loopbaan vervolgen naar niveau 4 en 5.

Deze praktijk-gestuurde opleidingen werken met modules, die hun kennis willen verdiepen en de loopbaan willen vervolgen.

Zorgvisie
Regionale samenwerking is nodig om de vraagstukken van nu en straks het hoofd te kunnen bieden.

De Regionale Zorgacademie is een van de projecten die deel uitmaken van de Regionale Zorgvisie Gooi, Vechtstreek en Almere die de ouderenzorgorganisaties, in samenwerking met Zilveren Kruis Zorgkantoor, een jaar geleden presenteerden.

Aanmelden
Zij-instromers, carrièreswitchers, met of zonder ervaring in de zorg, die ook de overstap willen maken naar een loopbaan in zorg en welzijn voor ouderen, kunnen zich aanmelden voor een nieuwe groep op de website Baansprong.

Geïnteresseerden of mensen die nog twijfelen kunnen zich ook aanmelden via het arbeidsplatform ZorgStart. Daar volg je een persoonlijke leerroute om je te oriënteren in de zorg voordat je doorstroomt naar een (leerwerk)baan. 

Kandidaten kunnen op verschillende momenten in het jaar starten met een opleiding voor Verzorgende. De opleidingen worden geleidelijk uitgebreid met werk-leerplekken op verschillende niveaus en functies.

Uit de krant