Emma Branderhorst (links) met  Alicia Prinsen (Ruby) en Astrid van Eck (moeder Barbara).
Emma Branderhorst (links) met Alicia Prinsen (Ruby) en Astrid van Eck (moeder Barbara). Foto: IJswater (archief)

Gratis menstruatie-artikelen in Haven 5: ‘Je hoeft er niet om te vragen’

Zorg

HUIZEN - Gratis menstruatie-artikelen zijn vanaf heden op te halen in Haven 5 aan de Havenstraat 5. Dit naar aanleiding van de korte documentaire ‘Vlekkeloos‘, gemaakt door de Huizerse Emma Branderhorst. 

De documentaire heeft het thema ‘menstruatie-armoede’ en werd op 17 maart in Haven 5 vertoond. “Alle aanwezigen waren onder de indruk”, vertelt Karin Rienstra, initiatiefneemster van de broedplaats. 

Bijdrage
“Om concreet een bijdrage te leveren aan het verhelpen van de menstruatie-armoede, liggen in de grote ruimte en in het toilet gratis menstruatie-artikelen. Je hoeft er niet om te vragen.”

Haven 5 meldt daarnaast dat iedereen die aan dit concept een bijdrage wil leveren, zeer welkom is. Zo presenteerden twee studenten aan het Nimeto in Utrecht na de vertoning van ‘Vlekkeloos’ het werkproces van hun zelf ontworpen maandverband.

Hip
“Het maandverband is hip, aantrekkelijk en duurzaam”, aldus Karin. “Sterke vrouwen in de kunstwerken van de Rijksstudio van het Rijksmuseum waren hun inspiratiebron. Ook na deze presentatie klonken de reacties van het publiek enthousiast.”

Uit de krant