Er is onderzoek gedaan naar de toekomst van het museum.
Er is onderzoek gedaan naar de toekomst van het museum. Foto: Carin van den Berg

Eerste fase onderzoek Huizer Museum afgerond

Cultureel

HUIZEN - De eerste fase van het onderzoek naar de ontwikkeling van het het Huizer Museum is afgerond. Dat laat de gemeente weten. Op 7 september wordt het rapport besproken in de commissie sociaal domein en op 23 september in de gemeenteraad.

In de cultuurnota en het collegeprogramma is een haalbaarheidsonderzoek voor de ontwikkeling van het Huizer Museum opgenomen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de bureaus Twijnstra & Gudde en Xpex en is opgedeeld in twee fasen, waarvan de eerste fase nu is voltooid.

Wethouder Marlous Verbeek: “Ik ben blij met dit eerste deel van dit onderzoek. Het beschrijft een aantal scenario’s, die richting kunnen geven aan de ontwikkeling van het Huizer Museum in de toekomst. Daarover gaan we in september met de gemeenteraad in gesprek. De op- en aanmerkingen van de raad nemen we mee in de uitwerking van het tweede deel van het onderzoek.”

Mogelijke concepten
In deze eerste fase hebben de bureaus zich gebogen over mogelijke concepten voor een museum in Huizen. Daarvoor zijn een paar richtlijnen meegegeven, onder andere gericht op haalbare bezoekersaantallen, de maatschappelijke en de economische impact.

Na een inventarisatie van wensen en mogelijkheden bij diverse stakeholders hebben de bureaus drie denkrichtingen neergelegd met respectievelijk lokale, regionale en landelijke potentie. Het rapport geeft eveneens een voorzichtige doorkijk voor de ruimte die voor de verschillende concepten nodig is, alhoewel de details daarvan pas in het tweede fase van het onderzoek verder zullen worden uitgewerkt.

HuizerMuseum 2.0
De eerste denkrichting ‘HuizerMuseum 2.0’ is een eigentijds compact lokaal museum waar verhalen van families en personen centraal staan, het ‘geheugenpaleis’ van het dorp. Het is een ‘community museum’; wat er te zien en te beleven is, komt voort uit de ideeën van de lokale samenleving en wordt in een eigentijdse jas gepresenteerd. 

Gedacht wordt aan een museumgebouw met een omvang van zo’n 1.836 m2. De locatie die daarbij past is een locatie die per fiets en bus goed bereikbaar is en een karakteristieke uitstraling heeft. 

DNA Gooi
De tweede denkrichting genoemd ‘DNA Gooi’ is een middelgroot museum van regionaal en bovenregionaal belang. Het verkent het DNA van de regio Gooi en Vecht, inclusief Huizen, vanaf de jaren 1880 tot nu en heeft aantrekkelijke presentaties en regionale samenwerkingspartners.

Dit concept vraagt om een museumgebouw met een omvang van circa 3.986 m2. De locatie die daarbij past is een locatie met goede parkeervoorzieningen en een indrukwekkend gebouw.   

Klederdracht Revisited
De derde denkrichting getiteld ‘Klederdracht Revisited’ is een museum met landelijke en potentieel internationale uitstraling. Hier stap je in de wereld van de Nederlandse klederdracht met Huizen als vertrekpunt. Een concept dat zich zou kunnen doorontwikkelen tot het eerste kostuummuseum van Nederland.

Hedendaagse kostuumtentoonstellingen laten zien dat dit een enorme aantrekkingskracht heeft en mogelijkheden biedt voor grote bezoekers aantallen. Dit concept vraagt om een museumgebouw met een omvang van ongeveer 4.086 m2. Een locatie die daarbij past is een locatie die goed bereikbaar is met OV en met veel voorzieningen op loopafstand.

Investeringskosten
De investeringskosten voor huisvesting variëren per denkrichting en hangen af van de verdere bevindingen in fase 2 van het onderzoek. In deze fase zal ook de exploitatieverwachtingen van de drie concepten worden uitgewerkt.

Kees Teeuwissen, voorzitter Huizer Museum: “Wij zijn content met de door de adviesbureaus aangedragen concepten. Deze bieden goede aanknopingspunten voor de toekomst van het museum. En in alle gevallen zal het cultuur-historisch erfgoed van Huizen op prachtige wijze zichtbaar gemaakt kunnen worden voor het publiek.” 

Gemeenteraad
Als de gemeenteraad het rapport heeft besproken, wordt duidelijk welke denkrichting of denkrichtingen verder worden uitgewerkt. Die uitwerking moet in het eerste kwartaal van 2022 afgerond zijn.

Uit de krant