Een botter van 16.000 kilo moest over een lengte van 100 meter versleept worden.
Een botter van 16.000 kilo moest over een lengte van 100 meter versleept worden. Foto: Bob Awick

Botter Sharks winnen botterpulling

Sport

HUIZEN - De Botter Sharks hebben afgelopen zaterdag de wedstrijd botterpulling gewonnen tijdens de open dag van de Stichting Huizer Botters.

Het team, bestaande uit Joris, Hein, Maarten en Coen zetten een tijd neer van 3.47,30. Tweede werden de Young Orca’s met 3.54,1 en derde de Pover Ladies met 4.01,91.

De stand werd gecompleteerd door de nummer vier Harbour Peppers met 4.21,20 en de IJsselmeer Dolphins op de vijfde en laatste plaats met een tijd van 4.28,70.

Gecorrigeerde tijden
De uitslagen betreffen gecorrigeerde tijden. Om het verschil in spierkracht wat te compenseren werd voor elke volwassen man in een team een toeslag van 7,5 procent op de tijd berekend.

De baan waarover de botter getrokken in zijn geheel over een finishlijn getrokken moest worden was 100 meter lang. De botter weegt 16.000 kilo.

Nationaal kampioenschap
Volgend jaar bestaat de Stichting Huizer Botters 25 jaar en worden tal van festiviteiten georganiseerd, waaronder het 1e Nationale open Kampioenschap Botterpulling, waar dit een voorproefje van was.

De race was nog niet afgelopen of de eerste gasten scheepten zich op deze laatste Open Botterdag van het jaar in om een uurtje met een botter te varen.

Activiteiten
In de loods konden zij zien hoe het dek van de schouw van de Bramzijgers werd vernieuwd en de Bramzijgers zelf hadden tal van activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Het bleek niet mee te vallen om een meertouw goed om een bolder heen te werpen.

Uit de krant