De volgende dag is te zien hoe verwoestend de brand is geweest in de woningen aan de Paviljoenweg.
De volgende dag is te zien hoe verwoestend de brand is geweest in de woningen aan de Paviljoenweg. Foto: Bob Awick

'Hoe iedereen voor ons
klaarstaat is wonderbaar'

HUIZEN - "Redelijk goed", antwoordt dr. Feddo Hillen op de vraag hoe het met hem gaat na de brand die vorige week woensdag de woning van hem en zijn vrouw Els aan de Paviljoenweg bij de grens van Huizen en Blaricum verwoestte. "Door alle adrenaline is er een enorme helderheid en dadendrang. De volle ernst van de situatie is daardoor nog niet helemaal bezonken. Wat belangrijk is, is dat veel vrienden en buren voor ons klaarstaan om ons te helpen."

door André Verheul

Noodweer trok woensdag aan het einde van de middag over. De bliksem sloeg in en trof een boom in de tuin van de Hillens, een grote acacia. "We zaten op dat moment in de eetkamer", zo vertelt Hillen. "Er was een enorme klap, de stroom viel uit. Ik dacht nog: daar komen we wel weer overheen. Maar onze overbuurman Frits zag dat ons rieten dak in de brand stond. Hij is meteen naar buiten gerend om ons te waarschuwen. Ik heb snel nog wat dingen kunnen pakken voordat we naar buiten renden."

Ook de buren werden gewaarschuwd en brachten zich in veiligheid. Feddo en Els Hillen zijn met overbuurman Frits Baan meegelopen en hebben aan de overkant van de straat staan kijken wat er gebeurde. Hoe de witte rook steeds heftiger werd, hoe daarna de vlammen uit het rieten dak sloegen en hoe de brandweer met man en macht de brand probeerde te bestrijden. Veel inzet van de brandweer ging uit naar het voorkomen van het overslaan van het vuur naar de naastgelegen woning. Het gaat hier om een drie-onder-een-kap, allemaal riet. De brandweer slaagde daarin, maar niet zonder dat ook de twee andere woningen onder de kap aanzienlijke brand- en/of water- en rookschade opliepen. De woning van Feddo en Els Hillen werd het zwaarst getroffen en brandde voor een groot deel uit. Het moet vreselijk zijn geweest voor Feddo en Els Hillen om machteloos te staan toekijken hoe hun dierbare woning met alles daar nog in verwoest werd. "Dat was het zeker", zegt de Huizer op rustige toon. Zoals hij al eerder zei: de volle omvang moet nog bezinken.

Slaapplaats
Liever wil hij vertellen over hoe hij en zijn vrouw werden opgevangen en gesteund door familie, vrienden en dus vooral de overburen: Frits en Trudy Baan. "Zij hebben ons op werkelijk fantastische wijze opgevangen. We konden daar meteen terecht voor eten en een slaapplaats. Van andere vrienden kregen we hun tuinhuis aangeboden, daar kunnen we nu tijdelijk terecht. Al onze vrienden en bekenden weten nu wel ongeveer wat er gebeurd is en ze schieten allemaal te hulp. Ook uit de buurt krijgen we veel reacties en hulp. Dan merk je hoe goed je opgevangen wordt als je zoiets overkomt. Geweldig, echt wonderbaar."

De aanblik die de hoekwoning met ooit rieten dak nu biedt, is meer dan troosteloos. De zolder is helemaal verwoest, van de etage daaronder staan de muren nog. "Daar was onze slaapkamer. Alle onze kleren die daar in de kasten hingen moeten we afschrijven vanwege de waterschade", legt Hillen uit. Maar, zo zegt hij monter, het schuurtje is behouden gebleven, dus de auto, onze fietsen en de golfspullen hebben we tenminste nog." Ook de computerbestanden van de gepensioneerde farmacoloog en nu adviseur van het Longfonds zijn bewaard gebleven. Dat geldt echter niet voor een kostbare verzameling boeken over de Eerste Wereldoorlog die op zolder stond. Met het salvagebedrijf en de verzekeringsmaatschappij is al volop contact geweest. De woning zal worden hersteld, maar dat gaat misschien wel een jaar duren; het herstel van de woning van de buren zeker een half jaar.

'Onze overburen hebben ons op fantastisch wijze opgevangen'