Esther Schaap van Sonia, een van de zaken van het eerste uur in Winkelcentrum Oostermeent.
Esther Schaap van Sonia, een van de zaken van het eerste uur in Winkelcentrum Oostermeent. Foto: Bob Awick

'Waar begin je aan in dat weiland'

HUIZEN - "Waar begin je aan in dat weiland", is een opmerking die de schoonvader van Esther Schaap vaak te horen kreeg toen hij in Winkelcentrum Oostermeent een filiaal opende van zijn bloemenzaak Sonia. Nu, 30 jaar later, is hij er niet meer en runt Esther samen met haar man Dick de zaak.

Esther zelf werkt al vanaf 1990 in de zaak en heeft een groot deel van de ontwikkelingen in het winkelcentrum meegemaakt. "Ik heb veel wisselingen van winkels gezien. Er komen andere zaken bij. Ook zie ik dat het drukker is geworden in vergelijking met vroeger. Zo is natuurlijk het vierde kwadrant inmiddels bebouwd en komen ook veel mensen die in de flats van de Regentesse wonen bij ons langs."

Vanaf het begin
Sonia is een van de winkels die al vanaf het begin in het winkelcentrum zitten. "Mijn schoonvader was een echte ondernemer en hij zag toekomst in het nieuwe winkelcentrum hier en dat heeft hij goed gezien. We draaien hier goed. We zitten hier ook goed, zo net naast de Albert Heijn en hebben plek om onze bloemen mooi uit te stallen. Daarnaast hebben we natuurlijk goed en vriendelijk personeel. Je moet er wel voor blijven werken", zegt ze.
Haar schoonvader overleed in 2002 en dat betekende uiteindelijk voor haar ook een andere rol in de winkel. "Ik ben bij Sonia begonnen toen ik net van de vakschool kwam. Ik heb mijn man hier ontmoet en ben met hem getrouwd. Inmiddels ben ik niet meer een werknemer, maar geef ik leiding en ben samen met mijn man eigenaar van de zaak."
Ze heeft de laatste jaren het internetwinkelen zien opkomen. "Wijzelf zijn een servicepunt van Fleurop. De laatste tien jaar zie ik in de bestellingen die daar worden doorgegeven een flink stijgende lijn. Voor een bloemenwinkel is het anders dan bijvoorbeeld een kledingwinkel. Veel mensen komen toch zelf langs voor een aankoop."
De opknapbeurt die het winkelcentrum heeft gehad vindt ze zeker een verbetering. "Daar is de winkeliersvereniging druk mee bezig geweest. Er zijn mooie nieuwe glazen luifels gekomen. Ook zijn er een speeltuin en een fontein bij gekomen. Wij kijken daar niet direct op uit, maar daardoor is het winkelcentrum zeker opgeknapt."
Het leukste aan het winkelcentrum vindt ze de drukte. "Het is hier op zaterdag echt heel druk en het is dan een sport om te overleven. We zijn dan de hele dag aan het rennen en doen wat we kunnen. Ik ben me er heel erg van bewust dat dit iets bijzonders is." Als toekomstwens heeft ze dat het zo mag blijven en dat het goed zal blijven gaan met het winkelcentrum. "We hebben drie zoons; de oudste is 18 en hij vindt de zaak heel erg leuk. Hij heeft het ondernemerschap van zijn opa geërfd. Hij heeft het ook wel met de paplepel ingegoten gekregen, want toen hij jong was nam ik hem al mee naar de winkel. Grote kans dat hij het in de toekomst van ons overneemt."

Feestje

Het 30-jarig bestaan en het grootse heropeningsfeest van Winkelcentrum Oostermeent worden zaterdag 30 mei van 16.00 tot 20.00 uur gevierd. De dag staat in het teken van muziek en lekker eten. Op het plein staan ook diverse tenten opgesteld met allerlei lekkernijen die voor scherpe prijsjes aangeboden worden. De eigen ondernemers staan hier met hun proeverijen en deze worden aangevuld met een palingrokerij en een suikerspinmaker. De horecazaken verzorgen op hun terrassen gezellige zitjes.

Artiesten
Er zijn door de winkeliers drie artiesten ingehuurd die Amsterdamse meezingers laten horen. Dit zijn Ramon Beense, bekend van het tv-programma Bloed, Zweet & Tranen, Sandra Swart en de uit Huizen afkomstige Nico Klomp. "Wij zijn vereerd dat dit trio in de Oostermeent komt optreden", aldus de winkeliersorganisatie, die hiermee een "geweldig feest" wil neerzetten.

'Ook is het drukker geworden in vergelijking met vroeger'