Gert Jan Schaap van de Stichting Huizer Botters overhandigde het eerste exemplaar van de lesboeken aan de wethouders Marianne Verhage en Gerrit Pas.
Gert Jan Schaap van de Stichting Huizer Botters overhandigde het eerste exemplaar van de lesboeken aan de wethouders Marianne Verhage en Gerrit Pas.

'Hoe interesseren we jonge mensen voor varend erfgoed?'

HUIZEN - "Op dit moment zijn er nog veel mensen die vroeger een opa of een bekende in de visserij hadden en die zo weten hoe het eraan toeging. Maar hoe interesseren we mensen die jonger zijn dan 40 jaar voor ons varend erfgoed die dat niet weten?" Dat is een vraag die Gert Jan Schaap, secretaris van de Stichting Huizer Botters, stelt. Hij overhandigde als antwoord hierop vorige week dinsdag het eerste exemplaar van het lesboek en de docentenhandleiding van 'Het varend erfgoed van Huizen' aan de wethouders Verhage en Pas.

door Carin van den Berg

Het lesmateriaal is een direct voortvloeisel uit de samenwerking in de coöperatieve vereniging ZuiderzeeSpan waar de Huizer stichting met vergelijkbare organisaties uit Elburg, Bunschoten en Harderwijk mee samenwerkt om het varend erfgoed te behouden en kennis over te brengen. "De Botterstichting Harderwijk had al zoiets dergelijks en dat is voor ons de inspiratie geweest. Met de aankoop van de botterwerf door de gemeente was het tijd om met de Stichting Huizer Botters ook iets dergelijks uit te brengen."

Bibliotheek
Gert Jan pakte zelf die handschoen op. "Het verhaal zit in ons hoofd, dus dat heb ik opgeschreven. Zo kan dat in de toekomst niet verloren gaan. Dat was in januari. In februari heeft Evelien Schipper het bewerkt, zodat het voor jongeren ook goed te begrijpen is. Het is haar vak. Peter van Oost heeft daarna het een en ander vormgegeven. Het is allemaal werk van vrijwilligers voor onze stichting." Voor het uitbrengen van het materiaal is naar een sponsor gezocht. "Die hebben we gevonden in de stichting JLB. Deze stichting gaf vroeger geld aan weeshuizen, waaronder het Oranje Weeshuis in Huizen. Nu steunt het heel breed initiatieven die een positieve invloed hebben op kinderen, zoals educatie."
Vervolgens was het zoeken naar een ingang bij de scholen. "Daarvoor hebben we de bibliotheek benaderd. Die hebben al een heel programma voor scholen en ook materiaal dat kan worden gedownload vanaf hun website. Nog voor de zomer zal de bibliotheek een pilot regelen, zodat we kunnen kijken of de opzet van de lessen werkt."

Lessen
De lessen zijn bestemd voor leerlingen van de laatste twee groepen van de basisschool en de eerste twee klassen van de middelbare school. "In de eerste les wordt klassikaal lesgegeven over het varend erfgoed. De tweede les is een bezoek aan de botterwerf. Daar mogen de leerlingen zien en zelf beleven wat er in het verleden allemaal werd gedaan. Zo willen we ze zelf touw laten slaan en bijvoorbeeld laten zagen en schilderen. Ook willen we ze zelf met behulp van katrollen iets laten optillen. En natuurlijk gaan ze een stukje varen op de botter. In de derde les moeten ze zelf het dorp in en op internet materiaal verzamelen en een werkstuk maken waarin zij vertellen wat het gevolg van de afsluiting van de Zuiderzee voor Huizen is geweest."
Hij vertelt bevlogen dat er al zeker acht vrijwilligers zich nu al beschikbaar hebben gesteld om de leerlingen straks de les op de werf te geven. "We zoeken trouwens nog steeds vrijwilligers om ons te helpen om dit allemaal voor elkaar te laten krijgen. Vrijwilligers die varen en boten willen onderhouden, maar ook mensen voor de huishoudelijke dienst. Die leerlingen krijgen natuurlijk een glaasje fris bij het bezoek en daar moet ook iemand voor zorgen. Daarnaast zoeken we vakmensen die kunnen timmeren en verstand hebben van het onderhoud van gebouwen. Dat is nodig om de werf te kunnen onderhouden."

Eigen honk
Het uitbrengen van het lesmateriaal laat zien hoe de aankoop van de werf door de gemeente de stichting een boost heeft gegeven. "We hebben daardoor eindelijk een eigen honk. Ook al neemt de gemeente de werf pas op 1 oktober over, wij zijn er nu al druk mee. We huren de werf nu ook al en zijn bijvoorbeeld bezig met het maken van vier hildes, zodat we voor alle vier de botters het materiaal straks op zolder op kunnen slaan." Na de zomer worden de scholen verwacht voor de lessen. "Daarnaast komt er ook een ontmoetingsplek en werkplekken voor mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Maar eerst moeten we alles op orde hebben. Dat duurt dus nog even."

'Het is allemaal werk
van vrijwilligers voor
onze stichting'
In het lesboek staat onder andere deze illustratie van Peter van Oost.