Burgemeester Fons Hertog in gesprek met de aanwezige inwoners.
Burgemeester Fons Hertog in gesprek met de aanwezige inwoners. Foto: Bob Awick

Wijkavond college: saaie rotondes, mooie bloemen

HUIZEN - Het college heeft vorige week woensdag voor de eerste wijkavond een bezoek gebracht aan inwoners in 't Visnet. Hier waren ongeveer 150 mensen op afgekomen. Bewoners stelden veel vragen over kleine dingen als overlast van bomen, gaten in de weg en saaie rotondes. De burgemeester vindt het bezoek relevant. "Wij vinden het belangrijk als collectief langs te gaan."

door Floris Hulleman

De gemeente heeft Huizen opgedeeld in vier delen. Elk deel zal bezoek krijgen van het volledige college. Zowel de burgemeester als de wethouders stellen zich aan het begin van de avond voor en vertellen wat zij doen en wat hun speerpunten zijn.

'Wij vinden het belangrijk om als collectief langs te gaan'

Het grootste gedeelte van de avond werd ingeruimd voor vragen van burgers. Behalve het college waren op deze avond ook de gemeentesecretaris aanwezig, een aantal medewerkers en de wijkagenten.

Plastic zakken
Veel van de vragen gingen op de eerste avond vooral over kleine situaties. Bijvoorbeeld over het aanbrengen van haakjes aan lantaarnpalen om de plastic zakken aan te hangen die bedoeld zijn voor de afvalscheiding. "Ik denk dat het wel handig is als er wat gebeurt, want nu zie ik mensen spijkers in de boom slaan", vertelt een inwoonster. De verantwoordelijk wethouder Gerrit Pas: "Er wordt gesproken over een nieuw afvalscheidingssysteem. Dat zou betekenen dat het nu zonde van het geld zou zijn om te investeren in bijvoorbeeld plastic ringen om de lantaarnpalen." Waarna hij meteen liet weten dat er geïnvesteerd gaat worden in ledverlichting. "Dat is niet alleen beter voor het milieu, het betekent ook een financieel voordeel van 55.000 euro per jaar voor de gemeente."

Gevaarlijke hond
Een van de bezoekers nam het woord namens een aantal bewoners van Bikbergen. Hij sprak zijn teleurstelling uit over een zaak die al een aantal jaar speelt. Een "uiterst gevaarlijke" hond zou op de hei koeien en schapen hebben aangevallen en voor meer angst hebben gezorgd. De bewoners vinden dat onder meer de gemeente en de politie in deze zaak "nalatig zijn geweest voor de veiligheid" en "hun taken hebben verwaarloosd". De burgemeester hoorde het probleem aan en liet halverwege het relaas doorschemeren dit toch graag apart te willen bespreken. Helemaal toen de term "doofpot" viel. Naast klachten en opbouwende kritiek ontving de gemeente ook mooie complimenten. "Ik geniet zo van de bermen langs de wegen, van al die narcissen die daar zijn geplant", vertelde een inwoonster. Met applaus werd dit compliment breed gedragen. Ook waren de bezoekers tevreden over het initiatief van het college om op deze manier meer binding te krijgen met de inwoners.

Organisatorische fout
Door een organisatorische fout zijn niet alle mensen uit de elf geselecteerde wijken per brief uitgenodigd. De gemeente bekijkt nog hoe dit opgelost kan worden; mogelijk komt er een tweede avond.