Het onderzoek naar meerijden over 't Merk of de Meent is bijna afgerond.
Het onderzoek naar meerijden over 't Merk of de Meent is bijna afgerond. Foto: Bob Awick

Zelfde standpunt HOV bij nieuw provinciebestuur

HUIZEN/BLARICUM - De nieuwe Provinciale Staten van Noord-Holland en een nieuw bijbehorend college van Gedeputeerde Staten zijn vorige week dinsdag geïnstalleerd. Elisabeth Post blijft in dit nieuwe college de portefeuille Openbaar Vervoer houden en blijft dus ook verantwoordelijk voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in het Gooi. Wat betekent dit voor de stand van zaken rond het HOV?

door Carin van den Berg

In het coalitieprogramma dat leidend is voor de komende jaren staat slechts één zin over het HOV in het Gooi en die geeft aan dat de afspraken over het HOV reeds gemaakt zijn en dat het college daarbij aandacht blijft houden voor het bestuurlijk draagvlak. Wat houdt dat in? "Dit houdt in dat we kijken of er bestuurlijk draagvlak in de regio is voor de plannen", laat een woordvoerder desgevraagd weten. En hoe zit het dan met het draagvlak onder de inwoners? "Uiteraard wordt dat draagvlak beïnvloed door de mate van draagvlak onder de inwoners."

Wachten op onderzoek meerijvarianten
't Merk en Meent

Onderzoek
Op dit moment wordt er nog een onderzoek gedaan door de provincie Noord-Holland en de gemeenten Huizen en Blaricum naar de vergelijking van de twee meerijvarianten via 't Merk en de Meent. In een recent verschenen nieuwsbrief staat dat dit onderzoek bijna is afgerond. Respecteert het nieuwe college ook deze afspraken? "Ja", is het antwoord van de woordvoerder. Wanneer dit onderzoek afgerond is, is nog niet bekend. "Op dit moment overleggen de partijen nog. Na afronding van het onderzoek overleggen de betrokken partijen met elkaar over de wijze waarop ze het HOV-project in Blaricum en Huizen verder vormgeven." Het wordt dus nog even afwachten voor we weten of dit Hoogwaardig Openbaar Vervoer straks via de huidige route van de 320 over 't Merk wordt voortgezet of dat er uiteindelijk toch gekozen gaat worden voor een meerijvariant via de Blaricummermeent.

Inspreken
Vanwege dit onderzoek is het zogeheten Provinciaal Inpassingsplan (PiP) voor dit deel van het traject uitgesteld tot bekend is welke variant uiteindelijk gekozen wordt. Het plan is verder wel uitgewerkt en wordt straks nog ter inzage gelegd, zodat inwoners en gemeenten hierover kunnen inspreken. "Hiervoor is een besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nodig." Vanwege de verkiezingen werd dit overgelaten aan de nieuwe Provinciale Staten. Die is nu wel geïnstalleerd, maar een besluit hierover wordt pas na de zomer verwacht. Wanneer exact is nog niet bekend. Het zou denkbaar kunnen zijn dat er gewacht wordt tot bekend is wat er in Huizen en Blaricum gaat gebeuren met het traject, maar dat is niet het geval, laat de woordvoerder weten.

Projectbureau gestart met inloopspreekuur voor inwoners

Inloopspreekuur
Het projectbureau heeft inmiddels wel haar eerste inloopspreekuur gehouden voor inwoners aan het Stationsplein in Hilversum. "Op deze manier kunnen wij heel gericht en persoonlijk mensen informeren over het project, hun vragen adequaat beantwoorden en mogelijke zorgen zo veel mogelijk wegnemen."

Aanmelden
Op het eerste spreekuur kwamen negen mensen af. "Er zijn vragen gesteld en beantwoord over de bereikbaarheid van woningen tijdens de bouwwerkzaamheden voor hulpdiensten, verhuiswagens en dergelijke en vragen over parkeren, de overlast van de bouwwerkzaamheden en wanneer inspraak mogelijk is."

Het spreekuur wordt iedere laatste donderdag van de maand van 17.00 tot 18.00 uur gehouden. Hiervoor moeten mensen zich van tevoren aanmelden via de projectwebsite van de provincie Noord-Holland.