Het kantoor aan Huizermaatweg 45 is het eerste dat de eigenaar wil ombouwen.
Het kantoor aan Huizermaatweg 45 is het eerste dat de eigenaar wil ombouwen. Foto: Bob Awick

Appartementen in twee kantoren Huizermaatweg

HUIZEN - Het college heeft vorige week dinsdag besloten een wijzigingsprocedure op te starten om wonen mogelijk te maken in de twee kantoorgebouwen aan de Huizermaatweg 1 - 9 en 45. Eigenaar Veluwsche Opstallen Combinatie (VOC) BV heeft hiertoe vorig jaar al een verzoek ingediend en is sindsdien in overleg met de gemeente. Het gebouw tussen deze twee panden in blijft een kantoorbestemming houden.

VOC BV wil in het pand aan de Huizermaatweg 45, dat al langer leeg staat, twintig appartementen realiseren. Deze zullen gericht zijn op senioren die vanuit een koophuis komen.
Het is de bedoeling dat de woningen grote woonkamers krijgen met een groot balkon en de huurprijs ligt daardoor boven de socialehuurgrens.

Sociale bouw
De gemeente heeft kenbaar gemaakt hier ook graag sociale bouw te willen en VOC BV is bereid om van de twintig appartementen er twee zodanig aan te passen dat deze in de socialehuursector vallen.
Het gebouw aan de Huizermaatweg 45 blijft in de huidige omvang gehandhaafd en de appartementen zullen rond de 80 vierkante meter groot worden, is het plan. Wel zijn balkons als aanbouw opgenomen in het plan.

Extra bouwlaag
Het gebouw aan de Huizerweg 1 - 9 wordt nog deels verhuurd en het omzetten naar woningen zal daarom pas in een later stadium plaatsvinden. Het gebouw krijgt in de plannen een nieuwe derde bouwlaag; het gebouw bestaat nu uit twee bouwlagen.
Tevens wordt een nieuwe vierde bouwlaag gerealiseerd daar waar het huidige gebouw uit drie bouwlagen bestaat. Dit is ook een van de voorwaarden die worden gesteld aan het omzetten van een kantoorbestemming naar woonbestemming. Er is ook nog niet besloten of hier ook 20 appartementen komen of wellicht 40 woonstudio's.

Levendige zone
De beide kantoorgebouwen vallen binnen het bestemmingsplan Kom Oost dat de raad op 4 juli 2013 heeft vastgesteld. In het bestemmingsplan is het onder voorwaarden al mogelijk gemaakt om de kantoorbestemming om te zetten naar een woonfunctie.

Wijzigingsbevoegdheid
Het college heeft hiervoor een zogeheten wijzigingsbevoegdheid gekregen en zal daar in dit geval gebruik van maken. De gemeente ziet namelijk graag een levendige zone met een goede mix van wonen, werken en voorzieningen ontstaan langs de sociaal-economische as waar de Huizermaatweg onderdeel van is. Het werd zelfs benoemd tot sleutelproject om het belang hiervan kracht bij te zetten.

Appartementen zijn gericht op senioren met nu nog een koophuis

Geluidsoverlast
Omdat de kantoorgebouwen dicht bij een doorgaande weg liggen, is ook gekeken naar mogelijke geluidsoverlast. Nergens overschrijdt het geluid op de gevel de norm van 63 decibel, maar het is soms wel aan de hoge kant.

Door de indeling van de woning voldoet het plan wel aan de gestelde voorwaarden in het bestemmingsplan en het college wil voor de binnenwaarden akkoord gaan met maximaal 38 decibel. Voor nieuwbouw wordt tegenwoordig 33 decibel gehanteerd, maar 38 is nog binnen de wettelijke norm.

Parkeren
De eigenaar heeft verder aangegeven dat parkeren op de 76 plaatsen op eigen terrein mogelijk is, tenzij voor de eventuele woonstudio's de norm van 0,8 parkeerplaats wordt aangehouden. Het college is ook met deze afwijking akkoord.