Op de terugkomdag werden nog meer tips gegeven om ouderen in beweging te krijgen en te houden.
Op de terugkomdag werden nog meer tips gegeven om ouderen in beweging te krijgen en te houden. Foto: Bob Awick

Bewegen voor ouderen door initiatief op de kaart gezet

HUIZEN - Een door de gemeente Huizen gesteund initiatief om een geschikt bewegingsaanbod te creëren voor ouderen in Huizen lijkt een succes. Niet alleen is het bewegen voor ouderen op de kaart gezet, ook de kennis is breed verspreid onder instellingen in Huizen. Dit project kan daardoor dienen als testpilot voor de toekomstige initiatieven die nu worden opgezet met de buurtsportcoaches.

door Floris Hulleman

In het najaar kwam Henny Vos naar de gemeente toe. Zij verzorgt in Huizen sportlessen voor ouderen. Met name voor ouderen met dementieklachten is het belangrijk dat zij bewegen. Vos merkte dat sommige mensen niet mobiel genoeg waren om naar de lesgroep te komen. "En toen vroeg ze aan de gemeente wat we daaraan konden doen", vertelt beleidsmedewerkster Elsemieke Giezen. Zij is bij de gemeente Huizen verantwoordelijk voor het beleid rond maatschappelijke ondersteuning. Met haar collega, beleidsmedewerker Sport en Recreatie Lizzy Mercx, is zij hier vervolgens mee aan de slag gegaan. "Mijn collega wist dat er budget aankwam voor een buurtsportcoach. Zij heeft het geld voor dit project dus via de buurtsportcoachuren beschikbaar kunnen stellen. We hebben geïnventariseerd hoeveel aandacht er binnen instellingen en zorgcentra is voor beweging onder ouderen en dat bleek niet heel veel te zijn. Daarbij was er ook gebrek aan kennis bij veel instellingen." Vervolgens is er besloten dat er een cursus moest komen gericht op het doel dat bewegen een integraal onderdeel wordt van het dagelijks leven. "Met name voor ouderen met dementieklachten was er tot nu toe geen geschikt bewegingsaanbod. Binnen het gemeentelijk ouderenbeleid hebben we in 2014 een budget beschikbaar gesteld om de benodigde sportmaterialen aan te schaffen."
Doel was ook om niet alleen de mensen in het verzorgingshuis te laten bewegen, maar ook die in de aanleunwoningen. In februari zijn er, als uitwerking van het plan, drie cursusavonden geweest voor 32 deelnemers van verschillende verzorgingshuizen in Huizen. Op deze avond kregen zij tips en tricks van onder meer Henny Vos over hoe zij op een simpele manier met de ouderen konden bewegen. "De ouderen krijgen dan bijvoorbeeld een lichte bal die zij door moeten geven of boven hun hoofd moeten houden." Volgens Giezen allemaal kleine oefeningen om de persoon in kwestie in beweging te houden. De instellingen hebben vervolgens ook boxen ontvangen met attributen om oefeningen mee te doen.

Terugkomdag
De cursussen in februari, betaald vanuit het budget voor de buurtsportcoaches, waren een eerste opstap voor de medewerkers van verzorgingstehuizen om meer te leren over beweging. Om eventuele vragen en feedback te ontvangen, organiseerde de gemeente donderdag een 'terugkomdag'. "Sommige begeleiders hebben vragen of willen tips ontvangen over wat ze eventueel kunnen verbeteren. Je merkt dat zo'n avond weer wat verfrissing geeft", vertelt de beleidsmedewerker van de gemeente.

Voorbeeld
Ondanks dat dit initiatief niet voortkomt uit de informatieavond van februari rond de buurtsportcoaches waar mensen zelf initiatieven konden indienen, is het wel een schoolvoorbeeld. Het doel om niet alleen ouderen in beweging te krijgen, maar ook de kennis en kunde te verspreiden over alle instellingen en verzorgingstehuizen in Huizen heeft effect. Op deze manier wordt de kennis op een brede manier overgedragen en toekomstige initiatieven kunnen afkijken hoe het kunstje hier is geflikt. "Missie geslaagd", wat Elsemieke Giezen betreft.


Plan buurtsportcoaches krijgt vorm

Onder meer aandacht voor sport en gezondheid kinderen

HUIZEN – De projecten rond de buurtsportcoaches die vanaf de zomer moeten starten, beginnen steeds meer vorm te krijgen. Het kernteam, met onder meer kwartiermaker Rens van Kleij en buurtsportcoach Frank de Kruijff, hebben inmiddels vijf plannen opgezet. Onder meer sport voor mensen met een beperking, gezonde en sportieve kinderen in het onderwijs en sport en beweging rond Winkelcentrum Oostermeent staan in de steigers.

Half februari was er in het gemeentehuis een informatieavond over een initiatief van de gemeente rond buurtsportcoaches. Deze coaches zullen als middel worden ingezet om meer verbinding in de maatschappij te krijgen en kwetsbare groepen actief en gezond. Op die informatieavond werden bewoners en instanties opgeroepen om zelf met initiatieven te komen. Volgens Frank de Kruijff was de informatieavond een goede start en waren er veel goede ideeën. "Wij hadden in eerste instantie twee dagen gepland om met alle initiatiefnemers te praten, maar dit zijn er uiteindelijk vijf geworden. Wij voerden gemiddeld vijf tot zes gesprekken per dag." Volgens De Kruijff waren mensen goed ingelicht door de informatieavond. "Aan de mensen met wie we gesproken hebben kon je zien dat ze geïnspireerd waren, maar ook graag hun eigen idee wilden aandragen."
Na deze gesprekken is gekeken hoe de initiatieven gebundeld konden worden. Met dit proces wil de gemeente ervoor zorgen dat heel Huizen hier profijt van kan hebben. Daarbij is er veel kennis beschikbaar en als je dat koppelt kom je verder, zo legt De Kruijff uit. "Het uitgangspunt is samenwerken. Wij treden eigenlijk op als een soort tussenpersoon en verbinden verschillende partijen met elkaar."

Vijf pijlers
Voorzichtig beginnen de gesprekken te leiden tot concrete plannen. Op dit moment heeft het team de verschillende ideeën en initiatieven gebundeld tot vijf pijlers. Zo worden verschillende initiatieven ondergebracht onder 'sportieve en gezonde school'. Hierbij wordt de buurtsportcoach ingezet in het onderwijs om onder meer fitte en gezondere kinderen te krijgen, maar ook om collega's eventueel extra te scholen. In september zal er een startevenement komen om het plan te lanceren. Verder wordt ook de focus gelegd op mensen met een beperking onder het kopje 'onbeperkt sportief'. Onder meer het RIBW, Sherpa en Visio hebben aangegeven mee te willen denken over de mogelijkheden. Ook ondernemers en instanties rond Winkelcentrum Oostermeent hebben actief meegedacht, vertelt De Kruijff. "Je hebt daar onder meer een middelbare school, verschillende sportverenigingen, een woonzorgcentrum en nog veel meer." Hier wil men meer evenementen organiseren. "Denk bijvoorbeeld in de trant van de triatlon die er nu al wordt georganiseerd'', vertelt De Kruijff. En er moet een wekelijks sport- en beweegaanbod komen voor de jeugd en ouderen. "Dit kan bijvoorbeeld simpel een eierloop zijn in het winkelcentrum."
Met dit voorbeeld probeert de buurtsportcoach aan te geven dat de activiteiten niet altijd heel ingewikkeld hoeven te zijn. De exacte plannen worden, volgens de betrokkenen, rond september duidelijk.

Geduld
Veel verschillende initiatiefnemers willen graag al starten, maar ondanks dat wacht De Kruijff nog heel even." Je kunt beter de initiatieven over de zomervakantie heen tillen. Veel mensen zijn dan op vakantie, wat kan betekenen dat een initiatief minder goed loopt. We willen het wel goed doen."