Pieter Winsemius presenteerde vorige week donderdag de uitkomsten van zijn onderzoek.
Pieter Winsemius presenteerde vorige week donderdag de uitkomsten van zijn onderzoek. Archieffoto: Christian Pfeiffer

Betere opties voor GNR dan samenwerken met PWN

HUIZEN - Het bestuur van het Goois Natuurreservaat (GNR) wilde verregaand samenwerken met het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN). In zijn rapport stelt oud-minister Pieter Winsemius, die de toekomstplannen van het GNR heeft onderzocht, dat er meer en betere mogelijkheden zijn die minder weerstand oproepen.

door Koosje de Beer

Het plan van het bestuur van het GNR om samen te werken met PWN stuitte op breed verzet. Om te voorkomen dat de natuurvereniging de eigen identiteit zou verliezen, haalden boze Gooiers verenigd onder de naam Vrienden van het Goois Natuurreservaat in korte tijd meer dan 1.500 handtekeningen op. Ook Winsemius komt in zijn verkenning tot de conclusie dat er meer en betere mogelijkheden zijn dan een brede samenwerking met PWN, waarbij al het personeel in dienst zou komen van het waterleidingbedrijf.

Plusoptie
De oud-bewindsman ziet goede kansen voor het GNR als de organisatie besluit om meerdere paden te bewandelen. In deze zogenoemde 'plusoptie' wordt wel samengewerkt met organisaties als PWN en Natuurmonumenten, maar blijven de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het natuurbeheer in dienst van het GNR. Winst valt volgens Winsemius te behalen door samen in te kopen en door het beheer van gebieden uit te ruilen. "Ik kan me voorstellen dat Natuurmonumenten het beheer op zich neemt van een GNR-gebied dat grenst aan hun eigen gebied en andersom. Ook kunnen de organisaties gebruikmaken van elkaars gebouwen."
Het werven van fondsen gaat volgens het rapport ook nog lang niet goed genoeg. Niet meer dan acht bedrijven en zesduizend donateurs steunen het GNR. "Extreem weinig", volgens Winsemius. "De gemiddelde plaatselijke voetbalclub heeft meer sponsors en ook het aantal donateurs is laag vergeleken met een organisatie als Natuurmonumenten."

Bijdrage te laag
Ook bij de bijdragen van de Gooise gemeenten plaatste de oud-bewindsman in zijn toelichting een kritische kanttekening. "Die zijn te laag", meent hij. "Gemeenten krijgen op basis van hun grondoppervlakte geld uit het gemeentefonds. In Hilversum is 20 procent van het grondoppervlak GNR-gebied, maar in de begroting zie ik dat niet terug. Op dit moment zitten de gemeenten voor een dubbeltje op de eerste rang."
Het bestuur hoopte door samen te werken met PWN vanaf 2018 250.000 euro te kunnen bezuinigen en tegelijkertijd dit geld te kunnen inzetten voor een kwaliteitsverbetering. "Een illusie", volgens Winsemius. Daarbij loopt het GNR bij deze optie het risico dat de Postcodeloterij, nu nog goed voor een donatie van 900.000 euro per jaar, afhaakt. "Als de loterij ergens de pest aan heeft, is het ruzie en commotie. Ook daarom is draagvlak belangrijk, want zonder de steun van de Postcodeloterij is het zeker dat de samenwerking met PWN veel meer geld kost dan dat het oplevert."

Gebed zonder End
Hoewel de plusoptie veel voordelen biedt, is het wel belangrijk dat beslissingen niet vooruitgeschoven worden, zei Winsemius nog. "Een van de meest bekende paden in het Gooi is het Gebed zonder End. Een naam met een waarschuwing voor de toekomst van het GNR. Daarom is het nu zaak om voortvarend verder te gaan, een kwartiermaker aan te stellen en de bestuursstructuur te professionaliseren. Als we dit niet doen, zijn anderen er als de kippen bij en worden we met een koolmees het bos in gestuurd."