De grond kopen en starten met ontwikkelen, is het voorstel van het college.
De grond kopen en starten met ontwikkelen, is het voorstel van het college. Foto: Bob Awick

Doorbraak impasse rond Hoofdwinkelcentrum

HUIZEN - Er lijkt een doorbraak te komen rond de impasse rond het Hoofdwinkelcentrum in het Hart van Huizen. Het college stelt de gemeenteraad voor om de samenwerkingsovereenkomst (SOK) op te zeggen en het braakliggende terrein en twee woningen aan de Tuinstraat 12 en 14 van Foruminvest te kopen. "Als de raad ja zegt tegen dit voorstel kunnen we een nieuwe start maken met de ontwikkeling van dit gebied", stelt wethouder Marlous Verbeek.

Het raadsvoorstel wordt in de vergadering van 25 juni behandeld. De wethouder hoopt dat de raad met het voorstel instemt: "We willen een toekomstbestendig plan en een dorpshart dat past bij de maat en schaal van Huizen. Daarvoor is het nodig dat de gemeente eigenaar wordt van de grond."

5 miljoen
De deal gaat de gemeente 5 miljoen euro kosten. "Deze prijs bestaat uit het bedrag dat Foruminvest zelf voor de grond en woningen heeft betaald en een tegemoetkoming in overige kosten. Door deze koop stemt Foruminvest ook in met beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst." Het college heeft het afgelopen jaar intensief gesproken is met beide ontwikkelaars met als doel om gezamenlijk tot een andere aanpak te komen. Dat is nog niet gelukt met de andere investeerder, Visser Bouw Maatschappij BV. "Dit staat een ontwikkeling van het braakliggende terrein echter niet in de weg", stelt het college. "Visser Bouw Maatschappij BV heeft hier geen eigendom."

Interactief proces
Het college wil zich daarom nu richten op de ontwikkeling van het braakliggende deel van het Keucheniusterrein. "Dit zou kunnen met bijvoorbeeld woningen, eventueel beperkt aangevuld met andere functies zoals lichte horeca en winkels." Volgens de wehouder zal door de aankoop de mogelijkheid ontstaan om dit stuk van het Oude Dorp "kleinschalig, maar sfeervol te ontwikkelen".

Wethouder: 'kleinschalig, maar sfeervol ontwikkelen'

Om dit gestalte te geven wil de gemeente een interactief proces starten, zodat er plek is voor de inbreng van relevante belangengroeperingen zoals het Huizer Initiatief Platform, de Vrienden van het Oude Dorp en winkeliersvereniging Hart van Huizen. Pas als de contouren vorm krijgen voor dit deel, kan een ontwikkelproces worden gestart voor de overkant van de Keucheniusstraat. Hiervoor "blijft de gemeente graag in goed gesprek met Visser Bouw Maatschappij", stelt het college.

Hart van Huizen
Gert-Jan de Lange van winkeliersvereniging Hart van Huizen vindt de ontwikkelingen zoals die nu door het college zijn geschetst "supergoed". "We kunnen nu een plan gaan ontwikkelen waar we over 50 jaar ook nog trots op zijn. Wij willen graag een ambachtelijk en sfeervol centrum met een dorps karakter. Hiervoor zijn al een heleboel leuke creatieve ideeën. Wel is het nog steeds van belang om een tweede supermarkt te krijgen voor de bewegingen in het centrum. Ook moeten we niet vergeten dat er voldoende parkeerruimte moet komen."
Carel Bikkers van de VVD, de grootste oppositiepartij in de raad, vindt het plezierig dat er met een van de projectontwikkelaars tot een oplossing is gekomen. "Dat is echter nog geen totaaloplossing en dat zou het allermooiste zijn. Uit verschillende bronnen hoor ik dat Gert-Jan Visser ook goede ideeën heeft en ik hoop dat de gemeente inderdaad met hem daarover in gesprek gaat." Bikkkers gaat zich nog wel verdiepen in de getallen die met de aankoop gemoeid zijn. "De afkoopprijs moet wat mij betreft wel in balans zijn met wat we ervoor krijgen." Hij beschouwt de aankoop van de grond als een klein opstapje naar de totale oplossing.